Je zcela běžné, že po zahájení léčby fixními rovnátky vás budou bolet zuby a pravděpodobně i celá hlava. Naštěstí je to pouze krátkodobý stav. Bohužel s častým podrážděním určitých částí úst a komplikovaným čištěním zubů se budete potýkat po celou dobu, kdy budete rovnátka napevno nosit.

Na druhou stranu můžete dát přednost rovnátkům, která váš každodenní život téměř vůbec neovlivní. V tomto ohledu jsou nejlepším příkladem fóliová neviditelná rovnátka, takzvané alignery, což jsou snímatelné plastové dlahy. Ty lze podle potřeby kdykoli z pusy vyjmout, a fungovat tak zcela bez omezení.

Bolest způsobená rovnátky

Jak jsme již zmínili, u fixních rovnátek je především ze začátku léčby mírná bolest zcela běžná. Bolest je způsobená tlakem, který na zuby působí a také tím, že vaše rty, tváře, jazyk a zuby nejsou na cizí těleso zvyklé. Po několika týdnech si však na rovnátka zvyknete, a tím pádem bolest i podráždění odezní.

Se snímacími rovnátky bolestivé chvilky odpadají. Nejenže jsou vyrobené z přívětivějších materiálů, ale také si v počáteční fázi můžete čas nošení rovnátek přiměřeně „dávkovat“.

Čištění zubů s rovnátky

V průběhu léčby pomocí rovnátek je opravdu důležité dbát na pečlivou ústní hygienu, protože v této době jsou vaše zuby vystavené vyšší kazivosti, riziku onemocnění dásní a vzniku nežádoucího zabarvení.

U všech druhů rovnátek je nutné si zuby vyčistit po každém jídle. Ale zatímco u snímacích rovnátek vám bude stačit klasický kartáček, tak v případě fixních rovnátek budete muset použít také kartáček mezizubní nebo dentální nit.

Omezení v jídle

Další nepříjemnost vnášejí některé typy rovnátek do složení jídelníčku. Největší omezení se týkají opět fixních rovnátek. S nimi je nutné dát si pozor především na konzumaci tvrdších nebo gumových potravin. Obzvláště opatrní musíte být při zakusování se do tvrdých potravin, jako jsou například jablka nebo mrkev.

I zde mají alignery obrovskou výhodu, protože je před každým jídlem z pusy jednoduše vyndáte. Bez obav si tak můžete pochutnat na jakémkoli oblíbeném jídle. Jen si před opětovným nasazením neviditelných rovnátek nezapomeňte vyčistit zuby.

Rovnátka a sport

Jestli se nevěnujete přímo bojovým sportům, jako je třeba box, tak s rovnátky můžete sportovat zcela bez problému. Pro jistotu se však u všech pohybových aktivit doporučuje nosit chránič zubů, který chrání nejen vaše zuby, ale také rovnátka. S výběrem vhodného chrániče vám poradí váš lékař. A u snímacích rovnátek opět využijete osvědčený „trik“ s odložením dlahy před sportovním výkonem.

Poškození rovnátek

O rovnátka se vždy a za všech okolností dobře starejte. V případě poškození nebo uvolnění rovnátek neprodleně kontaktujte svého ortodontistu, který dá opět vše do pořádku. Když rovnátka nebudou fungovat správně, dojde k prodloužení doby léčby. V horším případě léčbu zkomplikují pohybem zubů nežádoucím směrem. Poničením rovnátek riskujete nejen své zdraví, ale také zbytečné finanční náklady.

Rovnátka sama o sobě radost nepřinášejí, spíše je tomu naopak. Jejich nošení vám život dokáže částečně znepříjemnit, ale věřte, že výsledek bude stát za to. Investice do vlastního zdraví se vždy vyplatí a jako odměnu získáte sebevědomý úsměv.