Sepisujte si veškeré příjmy a výdaje

Vyplatí se mít v účtech pořádek. Pravidelně si v rámci rodinného rozpočtu zapisujte veškeré platby a závazky. Jen tak získáte kontrolu nad tím, kolik měsíčně utratíte, a hlavně za co. Na konci měsíce vám podle přesných čísel vyjde částka, kterou jste maximálně schopni ušetřit nebo využít na splátku. Poctivě si všechno zapisujete alespoň po dobu několika měsíců, abyste viděli, jak se vám mění pohyb peněz v průběhu delšího časového úseku.

Co si představit pod pravidelnými výdaji:

  • Náklady na jídlo, drogerii a léky.
  • Doprava/jízdné.
  • Nájem/splátka hypotéky a výdaje spojené s pravidelnou platbou služeb.
  • Pravidelný nákup oblečení, obuvi.
  • Pokud máte děti, je jasné, že do výdajů musíte započítat i náklady spojené s jejich výchovou a péčí. Nejsou to jen pomůcky do školy, ale také výdaje za družinu, kroužky, případně letní tábory.
  • Zapisujte si také veškeré výdaje spojené s tím, jak trávíte volný čas. V této oblasti ale zároveň najdete nejvíce položek, bez kterých se můžete obejít a tím ušetřit.

Nezapomeňte do pravidelných výdajů zahrnout půjčky, které právě splácíte. Jak poznáte, že už další půjčku neutáhnete? Zapamatujte si tato dvě pravidla:

  • Výše součtu všech měsíčních splátek by neměla přesáhnout 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu celé rodiny.
  • V případě, že splácíte hypotéku, by vaše celkové zadlužení nemělo přesáhnout osminásobek čistého ročního příjmu.

Finanční rezerva je základ

Teď se ještě jednou podíváme na částku, která vám zbyla na konci měsíce. Z ní byste měli také pravidelně odkládat peníze bokem pro „strýčka příhodu“. Jsou to peníze, na které sáhnete v případě, že se vám pokazí třeba kuchyňský spotřebič. Hravě pak z těchto peněz zaplatíte pořízení nové pračky a nebudete si muset vzít „zbytečně“ půjčku na 30 000 Kč.

Zároveň byste si měli vytvořit dlouhodobý finanční polštář. Odborníci na finance doporučují mít našetřeno částku ve výši 3-5 měsíčních příjmů. Takový polštář vám pomůže překlenout dobu, kdy vám vypadne pravidelný příjem v případě ztráty zaměstnání, při nemoci, ale také třeba během mateřské.

Příklad: Při ztrátě zaměstnání se přihlásíte na pracovní úřad a pobíráte státní podporu. První 2 měsíce dostanete jen 65 % vašeho čistého měsíčního výdělku, poté se částka ještě více snižuje. Pokud je váš čistý měsíční příjem ze zaměstnání 30 000 Kč, ze státní podpory dostanete první 2 měsíce necelých 20 000 Kč. Jak z toho najednou zaplatíte veškeré výdaje, plus měsíční splátku?

S finanční rezervou a pečlivým rodinným rozpočtem, budete mít jasnější představu o tom, jak vysoké splátky zvládnete. Bez potřebných dat budete mít tendence své výdaje podceňovat a vezmete si půjčku, kterou váš rodinný rozpočet neutáhne.

Férový poskytovatel: Půjčku dostane jen ten, kdo ji skutečně zvládne

Vždy ověřujeme příjmy a zjišťujeme výši současných závazků každého žadatele o půjčku. Cílem je ověřit, že náš klient skutečně zvládne splácet své závazky a nová půjčka ho nedostane do potíží. Teprve v takovém případě úvěr poskytneme,“ vysvětluje manažerka úvěrových rizik společnosti Provident, Vendula Mošovská. Důkladné prověření každého zákazníka je navíc dané zákonem.

Jako žadatel o úvěr při posuzování úvěruschopnosti uvádějte pouze pravdivé informace. Díky tomu může poskytovatel úvěru stanovit vaše reálné možnosti. Budete mít jistotu, že vám splácení nebude dělat v budoucnu problém.