Barcelona uchvátí snad každého, kdo do ní jednou vkročí. Hlavní město Katalánska ležící při pobřeží Středozemního moře totiž kombinuje vše, o čem v rámci evropské dovolené můžete snít – slunečné počasí, úchvatné historické stavby, božskou gastronomickou scénu a bujarý noční život.

Ačkoliv se jedná o evropskou destinaci, před cestou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. To vám pokryje finanční náklady na ošetření či léčbu v případě úrazu nebo nemoci. Barcelona patří k těm dražším evropským metropolím a věřte, že dávat finance za lékařské ošetření z vlastní kapsy zde nechcete.

Po stopách Gaudího

Na kráse Barcelony se významně přičinil Antonio Gaudí, který má na svědomí nejen doposud nedostavěný chrám Sagrada Familía, ale také rozlehlý architektonický park Güell, kde si po prochozeném dni odpočinete a pokocháte se nevšedními stavebními prvky i výhledem na město. Gaudímu dále pod rukama vznikla Casa Milà, secesní stavba s prvky španělské gotiky a baroka. Pokud máte rádi netradiční stavby s netradičními interiéry, rozhodně si tuto památku nenechte ujít.

Čtvrť Barri Gòtic jako srdce Barcelony

Srdcem Barcelony je gotická čtvrť Barri Gòtic, která čítá většinu hlavních památek, včetně parku Güell a zároveň nespočet úzkých středověkých uliček s tradiční španělskou architekturou. Jako výchozí bod pro pěší okruh vám poslouží náměstí Saint Jume, kde se nachází vládní palác Palau de la Generalitat a radnice Casa de la Ciutat. V rámci něj zavítejte také do nádherně zdobené baziliky Svaté Marie. Jestliže tíhnete spíše k výstavám a vernisážím, zastavte se v Metronomu.

Zažijte pravou atmosféru Barcelony

Jakmile si památek užijete do sytosti, vydejte se poznat Barcelonu z trochu jiné stránky. Začněte například odpoledním piknikem a Sangrií v parku De La Ciutadella. Rozlehlý třicetihektarový park nadchne všechny milovníky přírody, ale i historie, neboť zde dříve stávala pevnost z 18. století. Zjara vám s největší pravděpodobností bude přát slunečné počasí, což je ideální čas půjčit si kolo a prozkoumat místní cyklostezky a barcelonské pobřeží. Povinnou zastávku si bezesporu udělejte na jedné z nejznámějších pláží zvané La Barceloneta.

A co večer? Ulice La Rambla a nejlepší taneční kluby

Až se setmí, vydejte se na procházku po nejvyhlášenější barcelonské ulici, La Rambla. Jedná se o hlavní nákupní ulici táhnoucí se z Placa de Catalunya až do přístavu, kde končí slavným Kolumbovým pomníkem (Mirador de Colom). Noční život na této ulici vás pohltí – hemží se to tu bary, malými obchůdky, stánkaři i pouličními umělci. Ta pravá noční zábava pak na vás čeká v klubech Pacha Barcelona, Sala Apolo nebo Opium Barcelona.

Kde se skvěle najíte?

A nakonec to, kvůli čemuž se do Barcelony spousta gurmánů vydává – jídlo. Barcelona se pyšní nespočtem hipsterských i méně hipsterských podniků, které lákají na dokonalý brunch (v překladu pozdní snídaně spojená s obědem) i tradiční španělské speciality. Mezi ty nejlepší se řadí například:

  • Bar Calders – vyzkoušejte tamní vermut a tapas.
  • La Bouqeria – největší místní trh, ochutnejte vše, na co dostanete chuť!
  • Bodega Joan – sem zajděte na nejlepší Paellu ve městě.
  • Flax & Kale – zde si pochutnají především vegani a vegetariáni.