Autostopem do světa

Pokud jste batůřkáři a cestujete low cost, určitě vás uchvátí cesta stopem. Poznáte mnoho zajímavých lidí, získáte tipy v dané lokalitě a ušetříte finance. Postupně se tak můžete dostat třeba až k samotnému pobřeží. Vybavte se dostatečně velkou cedulí, nasaďte americký úsměv a hurá do akce. Stará známá poučka radí – pokud můžete, necestujte stopem sami.

Ať rozhodne letiště

Zvýšenou dávku adrenalinu nabízí volba destinace přímo na letišti. Pokud jste nezávislí cestovatelé toužící po novém dobrodružství, sbalte si do batohu nějaký ten svetr, čepici a plavky a jeďte vstříc novým zážitkům na nejbližší mezinárodní letiště odbavující lety do nejrůznějších koutů světa. Pokud máte stanovený cenový strop za letenky, Google Flights nebo jiné srovnávače napoví.

Nemusíte být přitom jen turisté cestující na vlastní pěst. Tu pravou last minute destinaci si snadno vyberete také s cestovní kanceláří. Některé mají svou pobočku přímo na letištích a nabízí exkluzivní nabídky téměř až do doby odbavení letu.

Zadejte náhodné souřadnice

Datum narození, číslo vaší banky nebo slevový kupon – z toho všeho se dají snadno poskládat souřadnice náhodné destinace.

Skvěle poslouží například promo kód Wolt. Z prvního a posledního dvojčíslí krásně vzniknou základní souřadnice daného místa. Pak už stačí tyto dvě dvojciferná čísla v Google Mapách oddělit čárkou a zobrazí se zcela nečekaná místa. Poslední slevový kód nás zavedl až do centra Tibetu.

Zapojte hry

Kdo nehrál Scrabble jako by nebyl. Podobné deskovky vám skrze poskládaná slova odkryjí pojítko k vhodným destinacím. Například korek – Portugalsko, lego – Dánsko, sýr – Nizozemsko. K zahození však nejsou ani některé aplikace. Například GeoGuessr vás vyhodí na zcela náhodné silnici v Google Mapách a vy skrze okolní body a cedule odhadujete, kde přesně se nacházíte.

A pokud už přece jen máte v hlavě pár vysněných míst, ale nemůžete se rozhodnout, které zvolit, rozlouskne to klasická mince či kostka.

Vyzkoušejte cestovatelské skupiny

Dobrodruhy se sociální sítě jen hemží. Stačí se přidat do některé z online skupin na téma spolucestování nebo prozkoumat webové platformy typu spolucestujeme.cz. Ze dne na den se tak stanete třeba členem polární expedice. Ve skupinách navíc najdete i spoustu tipů, jak dovolenkovat s nízkým budgetem a sem tam objevíte i promo kódy a slevy na cestování.

Staňte se digitálním nomádem

Dříve unikát, dnes už častý benefit spojený s prací na dálku. Pokud ke své práci potřebujete jen notebook a máte možnost hybridního nebo zcela distančního režimu, můžete pracovat prakticky odkudkoliv. S tím se pojí také nespočet možností výběru místa i délky pobytu. Delší pobyt v destinaci vám nabídne hlubší nahlédnutí do tamní kultury. Dozvíte se mnohé nejen o životním stylu a mentalitě domorodců, ale o sobě samém. Dlouhodobý pobyt v zahraničí vám rozšíří obzory a pravděpodobně vás také naučí lepšímu time managementu a životním návykům, které v budoucnu oceníte.

Pěškobusem přes hory i doly

Dálkový pěší přechod je během na dlouhou trať. Pokud však máte prostor strávit týdny či měsíce na cestách, jde o skvělou nízkorozpočtovou variantu. A v případě, že si nesete domek na zádech v podobě lehkého stanu, možností se nabízí nespočet. Jestliže nechcete jít úplně naslepo, sledovat lze nejrůznější platformy sdružující dálkové turistické trasy dlouhé stovky až tisíce kilometrů. V tuzemsku se stal populární portál Stezka Českem, kde si snadno ověříte trasu pro přechod napříč celou republikou. Vybrat si můžete ze severní nebo jižní sítě turistických tras.