Ač jsme doma opatrní a považujeme náš domov za funkční a bez závad, nepozornost, nehoda nebo závada jsou nejčastějšími příčinami domácích požárů. Ty však nemusí vzniknout u vás, ale třeba u vašich sousedů. Následky však bez potřebných opatření ponesete srovnatelné. Váš domov se stane neobyvatelným již pár minut po vypuknutí požáru. Většina vašeho vybavení je totiž z hořlavých hmot a tak se požár a zejména kouř, který je vysoce toxický, dostanou do celého bytu či domu během pár minut. Právě ten je nejčastější příčinou úmrtí a vážných zranění. Pro trvalé či fatální následky stačí pouhých pár vdechnutí, tedy se může jednat o vteřiny.

S efektivním způsobem, jak se doma nejlépe ochránit, je potřeba začít předtím, než taková životu nebezpečná situace vůbec nastane. Základním protipožárním opatřením, které je dostupné pro každého, jsou vstupní protipožární dveře u vás doma. Ty dokáží zabránit jak vstupu ohně do vašeho bytu, také jsou kuřovzdorné a zamezí i průniku kouře. Při jejich výběru se však nespokojte s pouhým popisem výrobce, ale požadujte doložení příslušnými certifikáty. Protipožární dveře jsou označeny jako požární uzávěr a tento údaj najdete vždy vyražený na jejich pantu.

Protipožární dveře si můžete vybírat jak podle odolnosti, tedy na kolik minut požár zadrží. Nejčastěji je to 30, 45, 60 nebo dokonce 180 minut. Důležitý pro vás pak také bude údaj o prohoření dveří skrz. Označení EI brání šíření požáru, kdežto EW jsou dveře omezující jeho šíření. Odolnost proti průniku kouře naleznete pod označením C.

Protipožární dveře musí mít podle zákona každá samostatná požární jednotka a tou se rozumí každý byt nebo samostatný dům. Nemusíte se ale obávat, že vám vzhled takových dveří bude hyzdit nemovitost. Osvědčený výrobce vám dnes nabídne dveře podle vašeho gusta. Mohou být v klasických rozměrech i přímo na míru vyrobené a to nejen klasické, ocelové, ale také třeba dvoukřídlé nebo prosklené. Z povrchových úprav vyberete mezi hladkými, kazetovými, dýhovými nebo jinak kolorovanými.

Nezapomeňte, že k funkčnosti protipožárních dveří jsou také zapotřebí odpovídající certifikované zárubně a profesionální montáž.

TIP: Zajímá vás, jak správně vybrat bezpečnostní dveře?