Máme je doma i v práci, nosíme si v nich jídlo, nákupy, přepravujeme různé zboží, ukládáme do nich své osobní věci, balíme dárky, stěhujeme se, skladujeme, archivujeme, a často bývají také součástí dekorace... Kartonové krabice jsou v našich životech nepostradatelné.Ať už je jejich využití jakékoli, jedná se o poměrně levný, a především ekologický obal, který může mít spoustu podob. Existují jak různé tvary, velikosti, typy a barvy, tak jejich pevnosti.

Není krabice jako krabice

Nejběžnějším typem jsou klasické klopové krabice oblíbené pro své univerzální použití. Jsou ideální nejen pro uchovávání věcí v domácnosti a skladování, ale také pro přepravu zboží či rozesílku zásilkovými společnostmi. Klopové krabice poznáte podle toho, že jsou vyrobeny z jednoho kusu vlnité lepenky (jsou dodávány v plochém stavu a zákazník si je musí složit). K jejich uzavírání slouží tzv. klopy – dvě podélné, které se při ohybu setkají uprostřed a dvě kratší. Pro zajištění bezpečného uzavření krabice je nutné klopy dodatečně přelepit lepicí páskou.

Víte, co je lepenka?

Zásadním prvkem všech krabic je použitý materiál, z něhož je obal vyroben. Vlnitá lepenka je tvořena z vrstev tzv. „vln“. Velikost vln, počet vrstev a kvalita použitého papíru specifikují celkovou pevnost. Konečný výrobek z vlnité lepenky je odolnější vůči tlaku, hmotnosti, promáčknutí atd.

Abyste si správně vybrali vhodnou krabici, je dobré znát základní dělení vlnité lepenky, které se odvíjí právě od počtu zvlněných a plochých vrstev.

Třívrstvá vlnitá lepenka je nejčastěji používaný druh materiálu k výrobě krabic a skládá ze dvou plochých a z jedné zvlněné vrstvy. Tento typ krabic patří mezi levnější a je vhodný pro skladování či přepravu lehčích předmětů.

Pětivrstvou vlnitou lepenku tvoří tři ploché a dvě zvlněné vrstvy. Každá vrstva může být jinak vysoká. Jejich kombinacemi se docílí různých kvalit lepenky, obdobně jako použitím různě kvalitních papírů. Tyto krabice je možné použít pro těžké či citlivé produkty.

Pokud budete v kartonové krabici přepravovat či zasílat zboží, je nutné použít speciální výplňové materiály nebo fixace do krabice, abyste ochránili balené předměty a nedošlo k jejich nežádoucímu poškození.

V případě, že si nejste jistí výběrem správného obalu, neváhejte se obrátit na profesionály, kteří vám pomohou vyznat se obrovském množství a vybrat ideální řešení. Případně vám mohou navrhnout a vyrobit obal na zakázku.

V souladu s přírodou

Používání krabic z vlnité lepenky je ekologické. Jednodruhový materiál se snadno recykluje a tím dochází ke snižování zátěže na životní prostředí. Myslete na přírodu a balte ekologicky!