Modelářství totiž není jen zábavou pro děti. Nezřídka se mu věnují i dospělí muži, nějací k této krásné zálibě přijdou třeba až po padesátce. Češi jsou ve vyrábění modelů z papíru či dřeva velmi šikovní. Po celé republice probíhají modelářské výstavy a v mnohých rodinách byste našli soukromé sbírky modelů aut, letadel i lodí.

Od papírových modelů až k RC letadlům

Tehdy v Ábíčku byly modely papírové. S těmi je určitě dobré začít, naučí vás trpělivosti a pomohou vám zvyknout si na mravenčí práci. Také jsou cenově dostupné. Papírové modely aut, letadel i autobusů pořídíte do dvou stovek. Nemyslete si však, že jde o něco podřadného. Například takový model Škoda Fabia WRC, Swedish Rally 2005 1:24 obsahuje i interiér.

Pokročilejší modeláři však musí investovat větší peníze, RC modely stojí tisíce korun. Na druhou stranu zábava nekončí ve chvíli, kdy je sestavíte. Zatímco papírový model si můžete tak maximálně postavit doma na poličku, RC auta, lodě a letadla vám dávají možnost si pohrát. Obvykle jde o plastikové modely osazené motorem, s nimiž je možné jezdit nebo létat.

Na začátek je však vhodné za RC lodě, auta a letadla neutrácet deset tisíc. Pro začínající modeláře se dají sehnat modely i do dvou tisíc. Příkladem je Školní kluzák Rudy 1130 mm.

Na modelářství se dá zchudnout i zbohatnout

RC letadla, auta i lodě tedy nejsou úplně levnou záležitostí, mnozí modeláři mají ve svých sbírkách investované desítky i stovky tisíc korun. Na druhou stranu je možné to brát jako uložení peněz. Existují totiž sběratelské modely, jejichž cena může v budoucnu zajímavě vzrůst. Bavíme se spíš o kovových modelech, jež si modeláři nestavějí sami. Spousta těch, kteří se ve stavění dálkových autobusů, závodních autíček nebo vojenských letadel vyžívá, si k nim snadno najde cestu. Modelářství totiž není jen o samotném procesu modelování, nýbrž i o lásce k modelům, zmenšeninám skutečných strojů, které už v provozu neuvidíte.

Mezi mladými dnes vedou kvadrokoptéry

Zatímco starší ročníky ocení model tanku Panther či policejní Škody 120 L z roku 1984, mladší ročníky zajímají jiné kategorie modelů. Dnes táhnou RC kvadrokoptéry a drony, které si také můžete sestavit. K sestavení funkčního modelu samozřejmě potřebujete více než jen slepit pár částí k sobě. Je třeba také osadit správný motor a vyřešit další věci. Z modelářství se tak najednou stává koníček, který vás toho spoustu naučí. Trpělivost a píle jsou jenom základ.