Jakmile zaměstnavatel najme pracovníka na určitou práci, má povinnost ho kompletně informovat o nebezpečích, které mu na pracovišti mohou hrozit. Zaměstnanci se zpravidla podle povahy práce zařazují do určité bezpečnostní třídy podle míry rizika. Zaměstnanec poté musí absolvovat školení bezpečnosti práce, díky němuž je kompletně instruován v používání ochranných pomůcek. Jeho povinností je poté dodržovat všechny předepsané postupy a používat všechny odpovídající pomůcky.

Co můžete potřebovat
Konkrétní ochranné pomůcky nebo oblečení je vždy dáno prací, kterou budete vykonávat. Existují jak univerzální kousky poskytující lehkou ochranu, tak speciální vybavení pro určité profese, které dokáže ochránit i v extrémních podmínkách.

Ochrana těla: Pod pojmem pracovní oděvy si většina z nás představí pohodlné montérkové oblečení, existují ale také specializované ochranné oděvy s ohnivzdornou či mrazuvzdornou úpravou, vhodné pro práci s elektrikou, s řetězovými pilami či s reflexní úpravou. Samozřejmostí je výběr z lehkých materiálů pro letní měsíce a zateplených variant oblečení do chladu či mrazu.

Ochrana nohou: Pokud pracujete na kluzkém povrchu, v mokru nebo s těžkými předměty, budete potřebovat kvalitní ochrannou pracovní obuv. Vždy vybírejte podle bezpečnostní třídy, která určuje míru ochrany obuvi a její vhodnost pro určitou profesi. Nejčastěji vyhledávanými vlastnostmi je protiskluzová podrážka, ocelová špička, antistatická úprava nebo stélka odolná propichu.

Ochrana hlavy: Základem ochrany hlavy je pracovní přilba; lesníci nebo pracovníci ve stavebnictví mohou potřebovat specifický typ přilby přizpůsobený jejich práci. Lehčí ochraně hlavy odpovídají bezpečnostní čepice, které na první pohled nerozeznáte od běžných kšiltovek, jsou ale vybaveny vnitřními výztuhami.

Ochrana sluchu: Do hlučného prostředí oceníte buď jednoduché špunty do uší, anebo profesionální ochranná pracovní sluchátka. Oblíbené jsou také mušlové chrániče sluchu.

Ochrana zraku: Oči můžete chránit plastovými pracovními brýlemi, případně speciálními štíty, které ochrání také váš obličej. Vyhledávané jsou například lesnické komplety, svářečské kukly nebo celoobličejové masky. Ve zdravotnictví se využívají plastové ochranné štíty.

Ochrana rukou: Pracovní rukavice vám nejen ochrání ruce před úrazy nebo škrábanci, ale také vám mohou usnadnit práci. Pracovník si může zvolit rukavice mnoha druhů: lehké textilní, odolnější kožené nebo kombinované, speciální svářečské, dielektrické, antivibrační, neprořezné nebo povrstvené.

Jak zákon káže
Právo na pomůcky a jejich specifikace je popsáno, specifikováno a uzákoněno v několika právních normách: zákoník práce č. 262/2006 Sb., nařízení vlády o ochranných prostředcích č. 495/2001 Sb. a vyhláška o rizikových kategoriích č. 432/2003 Sb.

Jak vybírat a kde nakupovat?
Při výběru se zaměřte především na:

  • Typ produktu, jeho certifikaci a odpovídající normy
  • Správnou velikost a pohodlí, aby výrobek pracovníkovi přesně seděl a plnil svou funkci
  • Kvalitu a odolnost materiálu zaručující dlouhou životnost
  • Roční období, pro které je produkt určen

Je nutné, aby veškeré pracovní oblečení, obuv i jiné ochranné pomůcky byly opatřeny patřičnými certifikáty, které dokládají jejich vlastnosti. Vybavení tak vybírejte vždy jen u osvědčených specializovaných prodejců, kteří vám nabídnou kvalitní produkty. Příkladem může být Brudra: prodejce a výrobce pracovních oděvů v Praze.