Kolik vás stojí domácí kancelář

Pokud pracujete z domova, pravděpodobně přes den používáte celou řadu elektronických zařízení. Mezi ty nejvíce vytížené patří notebook (případně stolní počítač), ke slovu ale nezřídka přijde také tiskárna, lampička, kávovar či rychlovarná konvice. V zimě si připlatíte ještě za osvětlení a vytápění, v létě zase za pouštění větráku či klimatizace.

Za jeden den na home office zaplatíte asi 25 korun

Energetická společnost MND přirovnala denní náklady na home office k ceně jízdného. Podle nich tak za každý den strávený prací z domova zaplatíte zhruba 25 korun. K podobnému výsledku dospěla také společnost Bohemia Energy, která propočítávala domácí odběry při home office ve velkých městech. Mezi nejnákladnější položky se podle ní řadí topení a vaření oběda.

Výdaje pocítí početnější rodiny

Za předpokladu, že prací trávíte 20 dní v měsíci, z účtu vám home office ukrojí přibližně 500 korun měsíčně. Ročně to pak vychází na 6 tisíc korun, ve srovnání s běžnými výdaji za dopravu či benzín se ale jedná o zanedbatelnou částku. Ve složitější situaci se nacházejí vícečlenné rodiny, kterým může dlouhodobý pobyt doma navýšit výdaje za energie a vodu o více než tisícovku měsíčně.

Jak uspořit za energie? Změnou dodavatele

Ať už v domácnosti využíváte jako hlavní zdroj energie elektřinu, nebo plyn, pouhou změnou dodavatele můžete ročně ušetřit až tisíce korun. Cena elektřiny a plynu se skládá ze dvou složek – regulované, kterou určuje Energetický regulační úřad, a neregulované, o jejíž výši rozhodují samotní dodavatelé. Právě neregulovaná složka ceny vám tak poskytuje prostor pro srovnání konkurenčních nabídek a zvolení té nejvýhodnější.

Výdaje za teplo sníží chytrý termostat

V chladných měsících se home office promítne také do výdajů za topení. Jejich výši ale můžete mít pod kontrolou – stačí dbát na udržování optimální teploty a zbytečně nepřetápět. S tím vám pomůže chytrý termostat, který teplotu v jednotlivých místnostech přizpůsobí denní době a vašim aktivitám.

Vařte efektivně

Kromě topení vám z rozpočtu na domácnost výrazně ukrajuje také příprava jídla. Při práci z domova možná ušetříte za obědová meníčka v restauraci, na druhou stranu strávíte více času v kuchyni, což se projeví na vyšší spotřebě energií. Naučte se proto vařit šetrně ke své peněžence.

Při vaření používejte pokličku, a jestliže vlastníte elektrický sporák, nechte pokrm občas dojít na zbytkovém teple. Zvažte investici do tlakového hrnce a remosky – oba spotřebiče šetří váš čas i finance. Pokud je to jen trochu možné, vařte větší množství jídla dopředu. Druhý den stačí pokrm pouze ohřát, aniž byste opět zapínali veškeré spotřebiče.