Potřebuje-li člověk půjčit peníze na pořízení vlastního bydlení, na koupi vozu nebo vybavení domácnosti, obvykle jako první zamíří do banky pro jeden z účelových úvěrů. Pokud ale účel není tak konkrétní jako v těchto případech, pak většinou vítězí nebankovní půjčka, která nabízí více možností. Financovat s ní lze náhlý výpadek příjmů, kauci u nájemného nebo nový elektrospotřebič.

Nebankovní úvěr je oproti tomu bankovnímu mnohem flexibilnější, a to nejen co se účelu týká. Poskytuje více prostoru i v rámci půjčované sumy, nastavení splátek nebo samotného čerpání, pro které nepotřebujete u hotovostních úvěrů ani běžný účet, peníze jsou vypláceny na ruku.

Nevstupujte do neznáma, vsaďte na dlouhodobou historii

Už několik let v Česku panují přísnější podmínky pro poskytování nebankovních půjček, obávat se tak nedůvěryhodnosti není třeba. Vhodné je ale vsadit na zavedenou nebankovní instituci s dlouhodobou historií, která má platnou licenci ke své činnosti od České národní banky (ČNB), a tudíž je vedena v seznamu registrovaných poskytovatelů půjček. Povinností takových firem je dodržet při schvalování úvěru dvě základní pravidla.

  1. Ověřit příjem klienta
  2. Nahlédnout do registru dlužníků

Dříve bylo důkladné prověřování bonity doménou především bank, řada nebankovních poskytovatelů na úvěruschopnost klienta příliš nedbala. Dnes si i půjčka od Zonky vyžaduje pečlivý proces, v rámci kterého je zjišťováno, zda zájemce na ni vůbec má.

Jak získat výhodnou nebankovní půjčku?

Získat levný úvěr chce každý, za výhodné podmínky se ale musíte poprat, jen tak samy do klína vám nespadnou. Díky tomu, že úvěrový trh zpřísnil a prořídl, sjednotily se v mnoha ohledech podmínky úvěrů. Přesto nelze říct, že každá půjčka, na kterou narazíte je výhodná, některé vás i dnes mohou dostat do velkých finančních problémů.

Nebankovní půjčky se není nutné obávat, avšak za předpokladu, že nenaletíte planým slibům. Ani ukvapenost a zbrklost se vám nemusí vyplatit. Na co tedy dbát, aby pro vás půjčka od nebankovní instituce byla výhodná?

  • Porovnávejte nabídky.
  • Nelpěte na nulovém úroku, důležitějším parametrem je RPSN.
  • Čtěte smlouvu, zajímejte se především o sankce a poplatky.
  • Dbejte na transparentní jednání.
  • Ověřte si, že poskytovatel má licenci od ČNB.
  • Spočítejte si, kolik za půjčku zaplatíte.
  • Přečtěte si reference.