Kde se vzaly džíny?

První džíny vznikly v roce 1873. Vyrobil je Levi Strauss jako pracovní oděv. Původně to byly hlavně pánské rifle oblíbené mezi farmáři, zlatokopy, dělníky a americkými kovboji. Díky pevnému materiálu džíny něco vydržely a plnily tak funkci jakýchsi montérek. Dnes značku Levi’s nosí světové celebrity a z pracovního oděvu se stal nesmrtelný kousek šatníku.

Džíny po druhé světové válce

Džíny se kouskem spadajícím pod běžné oblečení staly až po roce 1945. Už to ale nebyly pracovní kalhoty. Byl to symbol rebelie. V 50. letech je nosila takové celebrity jako Marilyn Monroe nebo James Dean. Právě oni zpopularizovali džíny tak, že se z nich stal módní hit, po kterém toužili všichni teenageři. Bohužel ale s popularitou džínů jakožto symbolem rebelie přišly i zákazy jejich nošení v mnoha školách.

Trend džínů se vyvíjel dál

Od klasických širších střihů přes černé džíny a tříčtvrteční délku se v džínovém průmyslu začali prosazovat další výrobci – Lee či Wrangler. 60. léta přinesla trend zvonových kalhot, výšivek, kamínků a cvočků. Džínovina se používala i na bundy nebo košile. V tomto období představovaly džíny svobodu – v oblékání i myšlení.

Džíny na světových molech

V 90. letech se vrátil trend lacláčů a tzv. mrkváče. Až na přelomu tisíciletí konečně poznáváme slim střih a skinny džíny, zejména pak ty s nízkým pasem. Bokovky byly na začátku 21. století opravdu velmi oblíbené. Dnes je ale vystřídal vysoký pas, který, troufáme si říct, o něco více lichotí postavě.

Džíny se od dob pracovních kalhot dostaly až na světová mola. Najdete je v kolekcích několika světových módních návrhářů. Máte možnost vybrat si džíny přesně pro vás tak, aby seděly vaší postavě. Je jedno, s čím je zkombinujete a jaký střih zvolíte. Džíny jsou základním kouskem šatníku, který by neměl chybět nikomu z nás.