Co můžeme považovat za krátkodobé půjčky?

Pod pojmem krátkodobé půjčky často rozumíme půjčky trvající maximálně 12 měsíců, které si lidé berou na běžnou spotřebu, jako je například nákup vybavení do bytu nebo koupě ojetého auta. Typicky k nim patří i nebankovní půjčky ihned na účet, dále tzv. P2P půjčky nebo i menší bankovní úvěry.

Najdeme také definici společnosti Czech Banking Credit Bureau, která spravuje české registry dlužníků BRKI, NRKI a REPI. Ta za krátkodobé půjčky považuje všechny, které nejsou určeny na bydlení, jinými slovy vše s výjimkou hypotéky a úvěru ze stavebního spoření. Na délce trvání takto vnímané krátkodobé půjčky pak nezáleží.

Jak to vypadá s úrokovými sazbami v České republice?

Bankovní rada České národní banky zvýšila v únoru 2020 úrokové sazby o čtvrt procenta. To znamená, že základní úroková sazba, od které se odvíjí například i úročení komerčních úvěrů, nebo výpočet zákonného úroku z prodlení, stoupla ze dvou procent na současných 2,25 %.

To však není jediná sazba, která se rozhodnutím České národní banky mění, navýšena byla i lombardní sazba, a to na 3,25 %, dále sazba diskontní na současných 1,25 %. Jen dodejme, že lombardní sazbou platí obchodní banky centrální bance za půjčení peněz oproti cenným papírům, kdežto diskontní sazba se vztahuje na penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně.

Máme se bát zdražování krátkodobých půjček?

Na českém trhu s bankovními i nebankovními krátkodobými půjčkami panuje silná konkurence. Ta je dána jednak poměrně velkým počtem poskytovatelů, zejména v nebankovní oblasti, dále však i přísnějšími podmínkami, při kterých mohou poskytovatelé úvěrů své služby nabízet.

V neposlední řadě zvyšují konkurenci mezi krátkodobými nebankovními půjčkami i online srovnávače půjček a ostatních finančních produktů, díky nimž si může každý zájemce o úvěr snadno a rychle najít srovnání nabízených půjček, jejich podmínek, ovšem i zkušeností spotřebitelů s danými poskytovateli.

Tyto tři vlivy vyostřují konkurenci mezi krátkodobými půjčkami natolik, že se nepředpokládá rapidní navýšení jejich cen ani po náhlé změně repo sazby na 2,25 %. Takže pokud přemýšlíte o krátkodobé nebankovní půjčce, rozhodně nic neuspěchejte a úvěr si řádně promyslete - zejména svou schopnost jej splácet. Brzké navyšování ceny se pravděpodobně konat nebude. A pokud přece jen ano, bude pouze kosmetické, poskytovatelé si nemohou radikální zvýšení ceny dovolit.

Dobrá zpráva pro žadatele o hypotéku

Jestli jste si těšně před navýšením repo sazby šli do banky pro nabídku v oblasti hypoték a nyní se bojíte zdražení, které přijde jistě dřív, než hypotéku vyřídíte, tak vězte, že papírová nabídka banky, kterou jste jistě dostali do ruky, musí být zachována po dobu minimálně 14 dní.

A když kývnete na nabídku banky během oněch 14 dní od sdělení nabídky, ta musí původní levnější nabídku zcela zachovat a poskytnou hypotéku za původně sdělených podmínek. Podrobnosti najdete v zákoně o spotřebitelském úvěru, kterým se řídí i hypotéky.