Prací prášek

Prášek na praní je ze všech prostředků z hlediska ceny množství nejekonomičtější. Obsahuje také laťky, díky kterým jej můžete požívat iv případě, že máte tvrdou vodu a zároveň obsahují aktivní látky, které pracují při odstraňování skvrn mimořádně efektivně. Jsou ideální zejména při praní bílého prádla, protože v sobě obsahují bělicí činidla. Jsou také vhodné pro praní syntetických materiálů, na velmi znečištěné prádlo a také praní ve vysoké teplotě. Pro účinné odstranit skvrny kávy, čaje či vína, prášek je na to ideální.

Prášek na praní má však i své negativní vlastnosti. Pokud použijete vyšší dávku prášku, na prádle se mohou objevit jeho zbytky v podobě nevábný bílých skvrn. Zmíněné zbytky se kromě oblečení mohou usazovat i ve vaší pračce, která se může zanést. Bílé skvrny se však na vaší prádle mohou objevit i po praní prádla na příliš nízké teplotě, kdy se prášek zcela nerozpustí. Shrňme si to, v čem je lepší než gel?

  • je cenově přijatelnější než gel
  • obsahuje aktivní bělící složky
  • skvěle odstraňuje skvrny a různé jiné nečistoty
  • dosahuje výborné výsledky i při praní v tvrdé vodě

Náš tip: Pokazila se vám vaše stará pračka nebo jen chcete vyměnit starý model za nový? Tak potom využijte slevové kupóny, které najdete na kupónovém webu Vasekupony.cz a nakupujte levněji. Alza sleva nebe Datart sleva přece vždy potěší.

Prací gél

Gel na praní si velmi rychle našel své nadšence. Jeho hlavní výhodou je zejména jeho velmi snadná manipulace, dávkování ale i skladování. Na seznam výhod se mohou zapsat i vlastnosti jako rychlá rozpustnost a také široká škála různých vůní. Výborně pracuje už i při nižších teplotách a s výsledkem budete spokojeni i při ručním nebo kratším programu. Výborně si poradí zejména s mastnými skvrnami.

Mezi jeho hlavní nevýhody patří skutečnost, že jde o trošku nákladnější položku a zapomenout také můžete na to, že jím vybělit zašedlé bílé prádlo - neobsahuje totiž bělící složky, ale jen optické zesvětlovače. Prací gely jsou z tohoto důvodu vhodnější pro každodenní praní méně znečištěných kousků oblečení, které ale v žádném případě neperte při vysokých teplotách. Jaké jsou tedy výhody používání pracího gelu?

  • rozpustnost i při nízkých teplotách
  • je šetrný k materiálům
  • jelikož neobsahuje agresivní bělidla, je šetrný ik barvám
  • po otěže nezanechává skvrny na oblečení
  • je vysoce koncentrovaný, proto ho stačí menší množství
  • jednoduché dávkování i skladování

Kdy co použít

Dříve než jeden nebo druhý prací prostředek nadobro odsoudíte, přečtěte si pár následujících řádků. Ne, nebojte se, vůbec se nemusíte rozhodovat pouze pro jeden z nich. Podstatné je to, co s nimi chcete odstranit. V případě, že chcete odstranit například z kuchyňských utěrek, zástěry či oblečení mastné fleky, ideální je pro vás prací gel. Naopak bílé bavlněné šaty zas dokonale vypere právě prací prášek.

I z tohoto důvodu je ideální, pokud máte doma obě varianty. Jen tak totiž budete moci vyprat prádlo co nejlépe. Toto naše rozdělení je však jen to základní a velmi zjednodušené. Vybírat si můžete dále prací prostředky určené pro alergiky nebo citlivou dětskou pokožku či pro sportovce, jejichž oblečení vyžaduje speciální péči.