Všude si usnadněte přístup

V každé nemovitosti je spousta prvků, které jsou po zabudování jen těžko přístupné. Mluvíme zejména o nejrůznějším potrubí – kanalizaci, drenáži, ale i o přívodu vody, plynovém potrubí, podlahovém topení a mnohém dalším. Každý materiál má přitom svou životnost, třebaže řádově může dosahovat desítek let. Jednou ale přijde čas na opravu či na výměnu. Myslete na to již při výstavbě a vybudujte si kontrolní šachty a přístupové body, díky kterým snadno budete moci kontrolovat průchodnost potrubí, případně jej snadno pročistit nebo vyměnit.

Přístup ale usnadněte i sami sobě. V domě pravděpodobně strávíte zbytek života a ve stáří vám každý schod nebo špatně přístupná místa – třeba příliš vysoko umístěné okno ve sklepě nebo na chodbě – mohou činit problémy. Raději na to myslete při návrhu a navrhněte dům tak, aby jeho správa, úklid i prostý pohyb po něm byly co nejjednodušší a nejbezpečnější. Jednou si za tento krok poděkujete.

Místo lesklých materiálů vsaďte raději na matné

Lesklé podlahy, obklady, kovy i nábytkové desky působí luxusním dojmem. Jenže stačí jediný dotyk nebo s trochou nadsázky řečeno i špatný pohled a povrch se umastí a zašpiní. Pokud pak chcete, aby interiér vypadal dokonale, nezbyde vám nic jiného než neustále vše uklízet a leštit.

Taková činnost vás ale pravděpodobně přestane bavit a výsledkem pak bude design, který nebude vypadat luxusně, ale spíše ušmudlaně. A vy se jen budete děsit každé návštěvy, před kterou vás bude čekat rychlý generální úklid.

I matné povrchy přitom mohou působit skvěle. Pokud je dokážete dobře vzájemně sladit, budou mnohem praktičtější a ve výsledku udělají parády více než lesklé alternativy.

Například černé matné vodovodní baterie jsou dnes dokonce velice trendy a jde tak o ideální situaci, kdy se snoubí aktuální trendy s vysokou praktičností – využijte toho.

Nepodceňujte dokumentaci

Říkáte si, že si budete pamatovat, kudy vede jaký kabel a kde se muselo přistoupit k drobným improvizacím? Připravte se na to, že vše sebere čas a vy si za pár let absolutně nebudete jistí, zda můžete v určitém místě na zdi bez obav vyvrtat díru na hmoždinku pro upevnění poličky. Proto si všechny zdi před omítnutím kompletně nafoťte a všechny rozvody pečlivě zachyťte. Budete mít dokonalý archiv a díky němu skvělý přehled.

Nemyslete přitom jen na sebe. Je pravděpodobné, že v domě bude za čas bydlet někdo jiný. Ať už půjde o vaše potomky, nebo o důsledek prodeje bytu, dokumentace se bude hodit. Může jít i o skvělý nástroj, jak cenu domu při prodeji o něco málo zvýšit.