Záleží na zdroji

Samozřejmě, že bezúročné půjčky mohou být dosažitelné v méně institucionalizovaném prostředí. Například mezi přáteli, příbuznými, ale třeba i mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Předpokládá se totiž, že věřitel má na srdci především dobro obdarovaného a na své štědrosti nebude chtít vydělávat.

Ne každý má ale možnost získat půjčku tímto způsobem a často nezbývá, než se obrátit na méně nezištné dárce. Tedy bankovní a v některých případech také nebankovní poskytovatele úvěrů. Banka nebo soukromá společnost z pochopitelných důvodů nepůjčuje peníze z čiré laskavosti, ale s cílem vydělat na úrocích a poplatcích. Přesto se lze ojediněle setkat s úvěrovými nabídkami, které jsou propagovány jako bez úroků. Zní to až podezřele výhodně. Ačkoli je na místě pozornost, ne vždy se musí jednat o podvod. Taková nabídka může mít zcela logické a pragmatické opodstatnění.

Jak získat stálého zákazníka?

Zejména v oblasti mikroúvěrů, tedy krátkodobých půjček do několika tisíc se splatností přibližně do jednoho měsíce, počítají poskytovatelé s tím, že zákazníci využijí jejich služby víckrát než jednou. Proto mohou poskytnout nabídku první půjčky zdarma. Ta slouží k přilákání stálejší klientely.

Nejedná se nikdy o vysoké sumy. Typickým příkladem je půjčka 5000 Kč zdarma. Na co si dávat v takových případech pozor? Zejména je nutné přesně dodržet podmínky splácení a uhradit dluh včas. Někteří poskytovatelé nabízejí výhodnou cenu půjčky, ale sankce jsou i při malém zpoždění astronomické.

Vždy si velmi pečlivě čtěte smluvní podmínky a především si vybírejte ověřené a seriózní společnosti. Dneska musejí mít všichni nebankovní poskytovatelé licenci od ČNB a dodržovat mnohem přísnější podmínky než před pár lety. Pochybné firmy ale ze světa nezmizely.

Bezúročná nemusí znamenat zdarma

Půjčky bez úroků mohou nabízet nebankovní poskytovatelé, ale zcela výjimečně i bankovní ústavy. Bezúročná půjčka není synonymem pro půjčku bezplatnou. U daného produktu vám skutečně nemusí naskakovat klasické úroky, ale i tak budete platit. Půjčka může být zatížena řadou poplatků. Směrodatná je tudíž vždy tzv. RPSN – roční procentní sazba nákladů. To musí obsahovat úhrn veškerých nákladů spojených s půjčkou a je nejlepším ukazatelem její výhodnosti, nebo naopak nevýhodnosti.

Díky srovnání sazeb a dalších podrobností velmi rychle odhalíte, zdali je půjčka bez úroku tím pravým řešením vaší situace. Ve všech případech má smysl překontrolovat podmínky a dodržet smluvené podmínky, abyste nemuseli později řešit sankce a další komplikace.