Pokud jste ve zkušebce a potřebujete půjčit, rozhodně nejste odkázáni jen sami na sebe. Možností, jak získat úvěr, máte hned několik. Ne všechny jsou ale zodpovědné a bezpečné.

Bonitní klient získá půjčku i ve zkušební době

V podmínkách většiny bank se dočtete, že půjčka ve zkušební době není možná. Pokud ale o úvěr zažádáte ve vaší bance, které už nějaký ten pátek jste věrným klientem, šance na úspěch se zvyšují. Důležité je ale mít vybudovanou pozitivní bankovní historii, což znamená, že jste v minulosti nebyli vůči bance v prodlení a že vám před změnou pracovní pozice chodila na účet pravidelně každý měsíc výplata.

Jestliže k tomu navíc máte sjednané i nějaké produkty, které řádně využíváte, máte body navíc. A je jedno, zda se jedná o spořicí účet, stavební spoření nebo dávno splacenou neúčelovou půjčku.

K zadlužení ve zkušebce vám pomůže příjem navíc

Pokud vás banka zařadí mezi bezproblémové klienty, rozhodně ale nečekejte, že vám poskytne hypoteční úvěr. Na hypotéku si vyberte lepší čas než zkušební dobu. Pakliže vám stačí jen pár tisíc až desítek tisíc korun, nabídne vám banka nejspíš kontokorent. Tento revolvingový úvěr rozhodně nezatracujte. Díky němu můžete svůj účet přečerpat do mínusu a hravě se tak vypořádat s nenadálou finanční tísní.

Chcete-li ale klasickou neúčelovou půjčku a banka vám jí ne a ne poskytnout, pak předložte bance další příjem. Pokud přizvete k žádosti o půjčku někoho dalšího, máte větší šanci na úspěch.

Neberte vše, co se namane. Pozor na přehnaně vysokou výši RPSN!

Co dělat, když v bance neuspějete ani se spolužadatelem? Nezbývá vám nic jiného než se obrátit na nebankovní společnosti. Avšak i ty dnes musí díky nové legislativě prověřit bonitu žadatele, proto se bez doložení příjmů nejspíš neobejdete.

Pokud přeci jen narazíte na poskytovatele, který nabízí rychlé půjčky bez zdlouhavé administrativy, pak ani u něj hned nejásejte. Sjednání půjčky pro vás možná bude snadné i ve zkušebce, ale její splacení by vám mohlo pořádně zavařit. Kromě úrokové sazby se zaměřte na výši RPSN. Je-li roční procentní sazba nákladů u nebankovní půjčky oproti těm bankovní nepřiměřené vysoká, jděte raději o dům dál.

TIP: Nepochodili jste ani u nebankovních společností? V takovém případě dobře zvažte, zda je pro vás jakákoliv půjčka bezpečná. Možná se vyplatí počkat na skončení zkušební doby, poté nejenže budete mít větší šanci na získání půjčky, ale zároveň získáte půjčku za lepších podmínek. A hlavně budete mít jistotu stálého příjmu.