Není tajemstvím, že poctivé domácí výrobky vždy chutnají lépe, než ty, které si koupíme v obchodě. Možná jste nejednou měli chuť upéct si domácí chléb a možná jste se k tomu i odhodlali. Nepochybujeme, o tom, že výsledek byl famózní, nicméně je zde něco, co lidi na přípravě chlebíku odrazuje. Jedná se o poměrně zdlouhavou přípravu, kde je náročné zejména uhnětet chlebové těsto.

Obdivujeme naše babičky, které poctivě pekli domácí chlebíček s domácím kváskem. Taková příprava chleba trvala až 15 hodin, poté potravinářský průmysl začal prodávat droždí, což čas přípravy chleba zkrátilo. Záleží na konkrétním receptu, ale dnes je možné mít chlebíček hotový i za 45 minut. Stačí mít k tomu šikovného pomocníka, který vám pomůže s hnětením hutného chlebového těsta – kuchyňský robot. V našem článku se dozvíte, jaké výhody přináší kuchyňský robot a podělíme se s vámi o recept na tradiční domácí chléb a méně tradiční špaldový chléb s olivami.

Jaké jsou výhody kuchyňských robotů?

Kuchyňský robot je pomocník k nezaplacení při pečení a nápomocný je i při vaření. Dříve, než si uvedeme jeho výhody, vám prozradíme, na co všechno lze kuchyňský robot využít.

Kromě míchání těžkého chlebového těsta, zvládne multifunkční robot hnětení surovin o střední hustotě, pomalé i rychlé šlehání smetany či másla s nejjemnějším výsledkem. Existují také kuchyňské roboty, které plní funkci i food procesoru. To znamená, že dokážou zpracovat jídlo – umožňují krájet a strouhat suroviny. Často jsou food processory doplněny další nádobou na mixování v podobě klasického mixéru, popřípadě sekáček.

7 výhod kuchyňských robotů

  • šetří čas i námahu
  • vyměsí těsto do hladka
  • našlehají nadýchaný krém
  • jsou to multifunkční zařízení
  • lze k nim dokoupit doplňkové příslušenství
  • jednoduše se udržují
  • díky svému pestrému provedení se mohou stát designovým prvkem vaší kuchyně

Recept na tradiční domácí chléb

Potřebujeme:

  • 2 hrníčky hladké chlebové mouky (použili jsme hrnek o objemu 2,5 dl)
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3 PL semínek (např. dýňových)
  • 1 PL oleje
  • 1,5 hrčku vlažné vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL sušeného droždí

Postup:

  1. Mouku si můžete zvolit dle vlastní chutě. Všechny suroviny: mouku, sušené droždí, semínka, kmín, sůl, olej a vlažnou vodu dejte spolu do misky kuchyňského robota a počkejte, až vám umístí těsto natolik, že se všechny suroviny spojí.
  2. Těsto přikryjte a nechte ho kynout 8 – 12 hodin. Doporučujeme vám připravit si těsto večer a nechat ho přes noc odpočívat.
  3. Vykynuté těsto položte na desku. Pozor, nehněte, jen udělejte bochník.
  4. K pečení můžete použít mísu, která má poklici. Mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a nechte péct a 220 °C půl hodiny. Potom ukryjeme a pečeme ještě 15 minut, aby měl chlebíček křupavou kůrku. Po upečení můžete chléb nechat vychladnout na mřížce.

Pochutnáte si raději na méně tradiční kuchyni? Ať se líbí, máme pro vás recept na špaldový chléb s olivami.

Recept na špaldový chléb s olivami

Potřebujeme:

  • 300 g bílé špaldové mouky (+ pár gramů navíc na vysypání šátku)
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 balíček sušeného droždí (půl kostky čerstvého)
  • 100 g černých a zelených oliv celkem (nakrájených)
  • 2 lžíce olivového oleje (plus na vymazání formy)
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli

Postup:

  1. Nejdříve si vytvoříme kvásek. Potřebuji droždí, trošku vlažné vody a lžíci mouky. Do mísy kuchyňského robota nasypeme bílou i celozrnnou špaldovou mouku, přidáme sůl, promícháme a přidáme vytvořený kvásek spolu s olivovým olejem, nakrájenými olivami a zbytkem vody. Pomocí kuchyňského robota vypracujte směs na nelepivé těsto.
  2. Těsto přikryjte a nechte poprvé nakynout.
  3. Nakynuté těsto znovu rukama promícháme, vytvarujeme z něj bochník a přendáme ho do moukou vysypaného ošatka na chléb. Pokud nemáte ošatku, těsto položte na pečící papír nebo do naolejované chlebové formy a nechte podruhé nakynout.
  4. Velmi ostrým nožem nebo žiletkou vyznačte v chlebu hlubší zářezy, které budou váš chlebík dekorovat. Zahřejeme troubu na 220 °C a vložíme do ní dva plechy, jeden do středu, druhý na spodek trouby. Na středním plechu pečeme chlebíček a na spodní plech nalijeme sklenici vody. Zavřeme troubu a chléb pečeme 10 minut, poté teplotu snížíme na 200 °C, vyjmeme spodní plech, kde byla voda a chléb pečeme ještě 10 – 15 minut. Před krájením necháme chléb úplně vychladnout.

Přejeme vám dobrou chuť!