Velkou proměnu dámských šatů přinesly 20. léta 20. století

Po konci první světové války padla mnohá tabu, která ženám přisuzovala jen málo práv. Nastoupila emancipace, kterou chtěly dát ženy najevo i svým zevnějškem. Dámské šaty se najednou začaly zkracovat ke kolenům a měly přiléhavý střih. V této době také vznikly tzv. malé černé šaty od Coco Channel.

Vystřízlivění 30. let šaty opět prodloužilo

Po krachu na burze se nálada v celé společnosti značně změnila, což se odrazilo i v módě. Emancipovaná žena již nebyla módní ikonou a sukně opět prodloužily až k zemi. Na rozdíl o rovného střihu let dvacátých se začaly upřednostňovat modely, které ženské křivky zvýraznily.

Dámské šaty v období nedostatku 40. let

S druhou světovou válkou se situace v módním průmyslu zcela změnila, protože místo civilního šatstva se ve velkém šili uniformy. Většina žen se tak naučila přešívat své staré šaty na nové. Šaty ve 40. letech byly jednoduché a strohé se sukní v áčkovém tvaru, s délkou lehce pod kolena.

Trendy šaty z 50. let se sem tam vrací dodnes

Dámské šaty z 50. let se vyznačovaly zvýrazněným pasem, délkou ke kolenům a řadou různých geometrických obrazců, z nichž neoblíbenější byly puntíky. Právě puntíkaté šaty byly trendy v létě 2019 a inspiraci čerpali módní návrháři právě z tohoto období.

Odvaha a svoboda 60. let dala vzniknout i mini šatům

Veselá 60. léta zcela proměnila podobu dámských šatů, protože ty se zkracovaly tak dlouho, až jejich délka skončila na stehnech. Jako další symbol odvahy a svobody se pak více prosadily výrazné vzory na šatech, včetně lesklých veselých materiálů. Právě k tomuto období se návrháři s velkou oblibou vracejí.

70. léta navázala nejen u šatů na to, co šedesátky započaly

Sedmdesátky se vyznačují veselostí barev a hojným použitím květinových vzorů, které se používají na dámských šatech dodnes. V 70. letech se stávají moderní všechny délky šatů, protože na scénu přicházejí i maxi šaty.

V 80. letech se dostává ke slovu džínovina a oversized

Další významnější proměna se dostavila v 80. letech, kdy začaly vznikat džínové šaty a objevuje se i styl oversized, který se rovněž stále vrací. Kromě toho se také prosadil barevný disko styl, kdy měly šaty často metalickou stříbrnou či zlatou barvu. Výrazným prvkem pak byly i vycpávky v ramenou.

Móda v 90. letech nabídla tak nějak všehochuť

Poprvé se v módě objevuje více směrů najednou a všechny jsou prostě in, každý se totiž může ztotožnit, s kterýmkoli stylem. Šaty jsou moderní i jako třpytivé mini, ale problém nejsou ani volné modely až ke kotníkům.

Počátek milénia

Právě počátek milénia je obdobím, kdy se poprvé výrazně projevuje inspirace staršími módními trendy. Jsou zpět šaty, které vypadají jako byste si se spíchly svépomocí doma, ale i výrazné květinové vzory ze 70. let. Originální byly velmi hluboké výstřihy nebo nošení šatů přes dlouhé kalhoty.

Až po současnost

V současné době si můžete v souladu s léty devadesátými vybrat dámské šaty, které se líbí vám, skoro vše je povolené a sami módní návrháři si z posledního století vždy vyberou nějakou inspiraci. Možná, že už tu vše bylo anebo na nový módní směr pro 21. století teprve čekáme. Vy už naštěstí čekat nemusíte, protože originální módní kousky s prvky z jakéhokoli období od prestižních světových značek naleznete na answear.cz. Vyberte si sexy mini, ale i pohodové maxi šaty, užijte si období, kdy je vše dovolené!