V třídění skleněných obalů si nevedeme vůbec špatně. Za rok vytřídíme do bílých a zelených kontejnerů téměř 130 tisíc tun skleněného odpadu. Výsledek to není vůbec špatný – za uplynulých 10 let jsme se v třídění této komodity zlepšili o více než 50 %. Jenže… Nebýt dalších několika kil, která přijdou nazmar v popelnici se směsným odpadem, mohlo by být vytříděného skla ještě více. Většina z nás vytřídí asi jen 70 % toho, co můžeme do kontejneru na sklo skutečně vytřídit. Třeba sklenice od hořčic, kečupů, majonéz, zavařenin nebo přesnídávek házíme často kvůli znečištění zbytky potravin do směsného odpadu. To je ale škoda.



I ty nevymyté sklenice můžeme totiž vytřídit do kontejneru na sklo – původní obsah stačí jen vyškrábnout lžičkou, vymývat je nemusíme. Sklenici můžete třídit i s víčky.

Pokud vytřídíme sklo, umožníme jeho následnou recyklaci. Pomáháme tak chránit přírodu kolem sebe. Už pouhá 1 tuna recyklovaného skla dokáže ušetřit atmosféru před množstvím vypuštěného oxidu uhličitého až o 400 kilogramů. A to už rozhodně za to stojí. Kromě lepšího ovzduší šetříme recyklací skla i energii. Pokud pak ve sklárně použijí při výrobě nového skla skleněné střepy, ušetří tím až 65 % přírodních surovin a mohou dosáhnout až 90% úspory energie.

Jenže aby bylo možné sklo recyklovat, musíme ho nejprve správně vytřídit. Jak byste v této disciplíně uspěli? Zkuste si otestovat své znalosti o třídění skleněného odpadu ve velkém kvízu.

Získané informace pak můžete zúročit třeba při dalším třídění skla. Každá vytříděná sklenička navíc, která neskončí na skládce, se totiž počítá! Vytřídí-li 1 sklenici navíc každý obyvatel republiky, dostane tak „druhou šanci“ dalších 10,5 milionu sklenic. To už by byl pro přírodu obrovský přínos. Nevěříte?


Vytříděné sklo

Na webu Samosebou.cz je to „černé na bílém“. Dozvíte se tam třeba to, že díky využití těchto skleniček při výrobě nového skla bychom ušetřili tolik energie, kolik by vystačilo na upečení 2 563 000 bábovek.