Obecně lze říct, že jsme v oblasti spoření docela disciplinovaní a myslíme na budoucnost. Podle průzkumů České národní banky má zhruba 1/3 Čechů finanční rezervu, která jim vydrží tři měsíce, polovina z nás by s ní mohla vystačit i půl roku. Ovšem jsou i tací, kteří jedou takzvaně na doraz a jejich úspory vezmou za své už po měsíci (16 %) nebo nespoří vůbec (4 %).

Nejvíce šetříme z obavy o budoucnost

A proč vlastně spoříme? Ti šťastnější mají pozitivní cíle, tedy například jet na lepší dovolenou a něco si užít (46 %), přestěhovat se do většího (30 %), pořídit si lepší auto nebo jiný spotřební artikl (31 %). V posledních měsících však více Čechů myslí na nečekané výdaje (76 %) nebo mají obavu ze ztráty zaměstnání (28 %). Z dlouhodobého hlediska je uspokojující, že začínáme mnohem více řešit budoucnost našich dětí, protože celých 12 % lidí spoří na vzdělání nebo dospělost dětí. Alespoň to tedy tvrdí Index finanční gramotnosti Čechů 2020.

Zajímavé je také srovnání s ostatními zeměmi Evropy. Možná jste si mysleli, že největšími spořílky jsou Holanďani, a nejedno přísloví zmiňuje i spořivé Skoty, ale budete se divit, jsou to Švédi. Celých 74 % obyvatel této severské země je schopno každý měsíc ušetřit poměrně významnou částku. A co je ještě více zarážející, hned v závěsu za nimi jsme my Češi.


Dovolená bývá jeden z nejčastějších důvodů, proč Češi šetří.

Spoření znamená pravidelné odkládání rezervy

Dost statistiky, podívejme se na spoření z jiné strany, té každodenní. Možná se sami sebe ptáte: Kde a jak ušetřit? Je těžké poradit konkrétně. Jedno je ale jisté – základem je cílené opakování a sebekázeň. Podobně jako při sportování nebo shazování přebytečných kilogramů, vždy je nutná pravidelnost.

Rady a tipy, jak ušetřit:

  • Sestavte si alespoň orientační osobní/rodinný rozpočet, v němž si vyhradíte fixní částku pro strýčka Příhodu. Na konci každého měsíce se pak zamyslete, na čem by se dalo ještě ušetřit.
  • Házejte drobné do prasátka – možná to zní úsměvně, ale i po padesátikorunách můžete v zavařovačce naspořit několik tisíc.
  • Neočekávané příjmy jako přeplatky za elektřinu, vodu, plyn nebo přeplatek na dani z příjmu rovnou odložte.
  • Zamyslete se nad výdaji za restaurace – zkuste si někdy vzít oběd do práce v krabičce a místo víkendového jídla v restauraci uvařte slavností večeři doma.
  • Pokuste se omezit spotřebu energií v domě nebo bytě (třeba snížením teploty o jeden stupeň Celsia uvnitř objektu můžete na topení ušetřit několik stovek či tisíců korun ročně).

Podle účelu spoření si zvolte nástroj

Klasikovo oblíbené: Kam s ním? je třeba v případě úspor pravdu zvažovat. Je totiž důležité rozlišovat, kdy a na co budete uspořené peníze potřebovat. Spořit na důchod můžete začít už v mládí, například v penzijních fondech. Úročení je výhodné, ovšem s penězi nemůžete operovat, protože je to běh na dlouhou trať.


Řada z nás se chce zabezpečit na stáří. Spoření na důchod je nejčastěji spojené s penzijními fondy.

Střednědobý horizont už má ale jiné vyhlídky. Na nové auto sice pravděpodobně nenašetříte z šesti výplat, ale našetřené peníze budete určitě potřebovat dřív než za několik desítek let. Tady už se proto vyplatí popřemýšlet, jak s ušetřenými penězi naložit, aby vám i samy něco málo navíc „vydělaly". Měly by být dobře úročené, a přesto kdykoli použitelné. Ideálním řešením je spořicí účet. Například ten od Hello bank! je zcela zadarmo a do výše 300 000 korun máte vklad úročen 1 %. Důležitou výhodou je okamžitá likvidita neboli to, že peníze máte neustále k dispozici.

Spořicí účet – tichý pomocník při šetření

Říkáte si, proč si zřizovat další účet, když máte ten klasický, co vám na něj chodí výplata? Můžete samozřejmě spořit i na něm, ale úročení na běžném účtu je velmi nízké, a ještě tu hraje roli psychologický efekt. Jakmile si nastavíte trvalý příkaz k převodu třeba 10 % výplaty na spořicí účet, nebudete s těmito penězi počítat při denních výdajích, a tak trochu oblafnete sami sebe.

Při výběru spořicího účtu si pohlídejte:

  • Samozřejmě vás bude nejvíce zajímat úrok samotný, ale podívejte se i na období, po které vám toto číslo banka garantuje. Může to být třeba jen prvních několik měsíců. Někde v poznámce také může být skryto, že se výhodné úročení vztahuje jen na nově příchozí klienty!
  • Každá banka má jiný rámcový limit pro úročení vkladů - někde to může být 300 000 Kč, jinde třeba jen 100 000 Kč.
  • Pozor si dejte i na další „podružné" podmínky jako třeba založení dalšího bankovního produktu, abyste dosáhli na výhodné úročení
  • Ujistěte se, že si na své naspořené peníze můžete opravdu sáhnout kdykoli a bez kliček, protože to nemusí být úplně samozřejmé. Stejně tak připisování úroků je standardně měsíční, ale najdou se i jiné vypečené nabídky.

Vybrat nejlepší spořicí účet vám pomůže i srovnání spořicích účtů – takových speciálních a nezávislých „kalkulaček" najdete na internetu mnoho.