Střípky z historie
Věděli jste, že nejstarší nálezy artefaktů z opracovaného stříbra se datují až 4000 let do minulosti? Starověký Izrael jimi doslova přetékal, obrovské stříbrné doly se nacházely také v oblasti dnešního Španělska, kde tento kov dobývali Féničané. V našich končinách zaznamenalo jeho kutání a následné zpracování největší rozmach ve 13. a 14. století. Proslula jím především Kutná Hora, v jejímž středověkém centru se dnes nachází Muzeum stříbra, kde se můžete o tomto kovu dozvědět mnoho zajímavých informací. Za oněch dob byly české země i díky těžbě stříbra zámožnou evropskou velmocí.

A stále se třpytí!
Ze stříbra se dnes vyrábí pestrý sortiment šperků v různých povrchových úpravách. Někdo má raději šperky matné, jiný lesklé, milovníci historie upřednostňují tzv. starostříbro, jehož povrchová úprava evokuje věkovitou patinu. Jednou z novějších možností je rhodiování, kdy je na šperk nanesena tenká vrstva rhodia, případně paladia, díky níž stříbro získá antioxidační vlastnosti a krásný vzhled. Jaké vlastnosti mají stříbrné šperky? Na čistém vzduchu je stříbro stálé a svůj lesk si zachovává dlouhou dobu, oxiduje ve znečištěném ovzduší. Pro klenotické účely se používají obvykle jeho slitiny, nejčastěji je to tzv. sterlingové stříbro, obsahující 92,5 % stříbra ryzího.

Ideální šperk?
Vybíráte pro blízkou osobu stříbrný šperk a přemýšlíte, jaký by měl být? V prvé řadě originální a osobitý, aby zachycoval charakter jedince. Důležitá je také jeho nadčasovost – módní trendy můžete sledovat u levné bižuterie, šperky ze vzácných kovů by měl obdarovaný nosit déle než jednu sezónu. Kupujte pouze kvalitní, umně zpracované kousky u spolehlivých prodejců, abyste si mohli být jisti jejich pravostí. Prohlédněte si katalog společnosti Scarabella, zlatnictví online, kde vzácným kovům opravdu rozumí a pracují s nimi s láskou.