Pohodlnou obuv, která poskytuje komfort a oporu! Na co vsadit? Na obuv navrženou s ohledem na turistiku.

Typy turistické obuvi

Turistickou obuv lze rozdělit do různých kategorií. Podle pohlaví: dámské turistické boty a pánské turistické boty. Podle střihu: vysoký nebo nízký, nebo podle tepelných podmínek. Bez ohledu na naše preference bude mít dobrá obuv vždy specifické vlastnosti, které nám umožní zachovat maximální pohodlí při zdolávání kilometrů horských tras. Čemu přesně bychom měli věnovat pozornost?

Přilnavá a odolná podrážka

Jedním z nejdůležitějších prvků turistické obuvi je rozhodně její podrážka. Jejím úkolem je podporovat naše kroky, zajišťovat pohodlí a statečně čelit různým povrchům. Při výběru bot pro sebe stojí za to věnovat tomu trochu pozornosti. Především by podrážka dobrých bot měla mít jasně vyznačený vzorek, který nám umožní udržet dobrou trakci za sucha i za mokra. Mnoho modelů má směrově umístěné bloky, které umožňují pohodlné překonávání dalších výškových metrů a strmých sestupů.

Dalším důležitým prvkem je správná směs gumy. Výrobci musí hledat co nejefektivnější řešení při zachování vysoké odolnosti. Mnoho modelů obuvi proto využívá řešení od externích výrobců, jako je Vibram nebo Pomoca. Podrážky bot od renomovaných výrobců poskytují vynikající trakci a vysokou odolnost, díky čemuž nám boty dlouho a dobře slouží.

Svršek, který poskytuje pohodlí

V závislosti na ročním období saháme po různých modelech obuvi. V létě budeme od svých nových bot očekávat úplně jiné vlastnosti než v zimě, že? V létě budeme chtít vynikající cirkulaci vzduchu, která našim nohám umožní zůstat v pohodlí a chladu. Proto se letní obuv často vyrábí z lehkých materiálů a prodyšné síťoviny. Zimní turistické boty jsou naopak určeny k ochraně nohou před chladem a vlhkostí, takže jejich svršek musí být vyroben z těžších a méně prodyšných materiálů, často z kůže.

Obuv s membránou nebo bez ní?

Mnoho lidí si při výběru nových turistických bot neví, jaký model zvolit. Vybrat si produkt vybavený membránou, nebo možná bez ní? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá, protože vše záleží na podmínkách, které nás během výletu potkají, a počasí si s námi může pohrávat, že?

Nemembránová obuv je nejvhodnější do suchých podmínek a vyšších teplot. Membrána vždy představuje další bariéru, která snižuje prodyšnost obuvi, a tím zvyšuje pravděpodobnost přehřátí nohou. Pokud tedy vyrážíme na túry za dobrého počasí a hlavně v letních měsících, bude pro nás správnou volbou obuv bez membrány. Pokud nás zastihne liják a bota zmokne, uschne mnohem rychleji než výrobek s membránou!

Naopak obuv s kvalitní membránou (v tomto případě oceníme zejména modely s řešením GORE-TEX) bude dobrou volbou, pokud se naše túra koná v chladnějším počasí a při očekávaných srážkách. Membrána bude pro vodu neprostupnou bariérou! Pokud však nosíte nízké boty, vyplatí se investovat do dodatečných nepromokavých materiálů, aby se voda nedostala do obuvi shora!

Na co si ještě dát pozor?

Při výběru turistické obuvi bychom měli často věnovat pozornost drobným detailům. Kromě podrážky, svršku a přítomnosti membrány jsou jedním z nejdůležitějších prvků tkaničky, přesněji řečeno systém šněrování. Některé boty mohou být vybaveny systémem Quick Lace, který spočívá v utahování knoflíku nebo zipu pomocí silných lanek. Jiné modely mohou mít systém šněrování, který se rozšiřuje směrem ke špičce, což připomíná lezečky. Zbytečný doplněk? Absolutně ne, protože ve špatně padnoucích botách se stezky pohodlně projít nedá! Dobrý systém šněrování je navržen tak, aby se bota přizpůsobila tvaru nohy po celé délce svršku!

Při pohybu v terénu jistě oceníme zpevnění citlivých prvků svršku a prstů, které nám umožní ochránit obuv před snadným poškozením a nás před bolestivým zraněním. Při výběru obuvi se vyplatí věnovat pozornost také vložce uvnitř boty. Její vhodná tloušťka umožní zvýšit tlumení našich kroků, navíc mnoho výrobců nabízí turistické boty s antibakteriálním řešením!