Proč byste vlastně měli obchodovat s kryptoměnami?

Kryptoměny už dávno nejsou neprobádaným rybníkem několika technologických nadšenců. Bitcoin brzy oslaví 13 let a celý trh kryptoměn pomalu, ale jistě dospívá. Díky tomu je stále atraktivnější nejen pro spekulanty, ale i pro seriózní obchodníky a investory. Do svých aktiv kryptoměny stále častěji zařazují i renomované firmy světových rozměrů.

I z pohledu drobných investorů ale dávají kryptoměny v čele s bitcoinem stále větší smysl. Obchodování s kryptoměnami je dnes velmi jednoduché, bezpečné a poměrně levné. Při dodržení několika pravidel tak dokonce může jít o nástroj, díky kterému se začátečníci se světem investování a obchodování mohou snadno seznámit a proniknout přes něj do světa velkých finančních trhů.

Jak koupit (nejen) bitcoin?

Zatímco ve svých počátcích bylo obchodování s kryptoměnami poměrně „divoké“ a vyžadovalo přímou domluvu dvou subjektů, dnes se většina obchodování odehrává prostřednictvím kryptoměnové burzy či směnárny.

Kryptoměnové burzy a směnárny mají podobu webové či mobilní aplikace. V těch lze obchodovat často i tisíce různých (krypto)měnových párů (tedy párů jak čistě kryptoměnových, tak těch, kdy nakupujete či prodáváte kryptoměnu za klasickou národní měnu, například americký dolar).

V aplikaci zadáte příkaz k nákupu kryptoměny v určitém objemu a zaplatíte za ni měnou dle vybraného páru. Použít můžete jak nejjednodušší nákup za aktuální cenu (spot market), tak využít inteligentních pokynů a nastavit si pokyn, který se realizuje až při určité ceně či situaci na trhu.

Mezi nejpoužívanější „kryptoburzy“ patří v Česku kryptoměnová burza Coinmate. Coinmate se totiž specializuje na český trh. Nabízí tak možnost vkladu finančních prostředků v českých korunách, webové rozhraní kompletně v češtině a dokonce podporu, na které je možné s operátory komunikovat česky.

Obchodování s kryptoměnami nemá jen pozitiva

Trh s kryptoměnami není ve srovnání s jinými finančními trhy prakticky nijak regulován. Současně jde o trh obrovsky volatilní, nezřídka se ceny jednotlivých kryptoměn mění o desítky procent za den. Stejně tak jako můžete rychle vydělat, můžete i takřka přes noc o investici zcela přijít.

Investice do kryptoměn by proto měla dosahovat objemu pouze několika málo procent vašeho majetku. Vždy investujte pouze takovou částku, jejíž případná ztráta vás nebude finančně ohrožovat či přílišně mrzet. A případný zisk berte jako příjemný přivýdělek.