A co ta televize umí, že je tak chytrá: Objevte nejlepší funkce

Televize vám toho dneska dokáže nabídnout mnohem víc než jen klasické sledování pořadů.
Na rozdíl od tradiční „bedny“ ji totiž můžete připojit k internetu. Tím se vám otevřou nové možnosti a z televize se tak stane multifunkční nástroj, který dokáže nahradit rádio nebo přinést interaktivní prvky do klasického vysílání. Navíc už to není jen pasivní médium, u kterého čekáte, až se začne něco dít. Naopak si to vybíráte sami.

Chytré televize mají také vlastní operační systém (Android TV, Tizen, WebOS, tvOS). Díky tomu nabízí řadu šikovných funkcí a můžete si do nich přidávat aplikace podobně jako do svého telefonu.

Funkce chytré televize

  • HbbTV – červené tlačítko vám otevře interaktivní prostředí televizích stanic. Díky němu se dostanete třeba do archivu České televize. Případně si zobrazíte bonusový obsah ke svému oblíbenému pořadu, nebo si přečtete zprávy.
  • Ovládání hlasem nebo gesty – hlasové ovládání nabízí téměř všechny chytré televize. A televize LG jsou ještě o krok napřed. Díky jejich ovladači Magic Remote si oblíbený pořad nebo aplikaci vyberete ještě snáz. Na obrazovce se totiž objeví kurzor a vy tak jednoduše pomocí pohybu ruky ovládáte celou televizi.
  • Bluetooth – bezdrátové připojení díky kterému si připojíte k televizi klávesnici, myš, reproduktory, soundbary nebo sluchátka.
  • Wi-Fi připojení – snadno se i bez kabelu připojíte ke své domácí síti.
  • Ambient mode – například televize Samsung nabízí šikovnou funkci, díky které vaše televize dokonale splyne s interiérem. Stačí si na ovladači vybrat možnost Ambient mode a z televize se stane obraz.
  • Připojení dalších zařízení k televizi – i bez kabelu si jednoduše připojíte k televizi mobil nebo notebook a prohlédnete si třeba fotky nebo videa z dovolené.

Na nudu zapomeňte: Jaké aplikace nabízí chytré televize

Svou chytrou televizi si snadno přizpůsobíte podle sebe. Díky bohaté nabídce funkcí si poslechnete oblíbenou hudbu, podíváte se na filmy a seriály nebo si přečtete zprávy.

  • Spotify – jednu z nejpopulárnějších aplikací na poslech hudby si jednoduše spustíte i na televizi. Doma si tak poslechnete svou oblíbenou hudbu nebo podcasty.
  • Streamovací služby – Amazon Prime, Netflix, Disney + nebo HBO Max si pustíte pohodlně na jednom místě. Do chytré televize si můžete stáhnout všechny aplikace oblíbených streamovacích platforem a užít si pořádnou dávku filmů a seriálů. Většina chytrých televizí na ovladači nabízí také speciální promovaná tlačítka, kterým si tyto služby rovnou pustíte.
  • Youtube – svoje oblíbená videa můžete sledovat ve vysoké kvalitě přímo na televizi.
  • Hry – i bez herní konzole získáte přístup ke spoustě her.
  • Webový prohlížeč – na televizi si otevřete všechny své oblíbené stránky nebo zpravodajské servery úplně stejně jako na počítači nebo v mobilu.