Klasika v podobě peří

Mnoho lidí nedá dopustit na péřové polštáře. Jsou oblíbené již po staletí a není se čemu divit, protože tento přírodní materiál je přirozeně hřejivý a příjemný ve formě výplně. Velkou nevýhodou, která se začala ukazovat až hlavně v posledních letech v moderní společnosti však je fakt, že peří zachytává poměrně velké množství alergenů. Pro alergiky tak rozhodně nestačí pravidelné vyklepávání, ale je potřeba volit jiný materiál lůžkovin. Vhodnou volbou tak bývá syntetické duté vlákno, které nevytváří tak příznivé prostředí pro prachové roztoče. Ovšem i tady se může ve vnitřních částech usazovat prach. Z toho důvodu se jako nejlepší varianta jeví právě nano povlečení.

Neprostupná nano vrstva

Moderní nano povlečení a lůžkoviny se skládají z několika různých vrstev. Výplní jsou umělé materiály, které nejsou vhodným prostředím pro roztoče a alergeny. Ty se však ani nemají šanci dostat do vnitřních částí lůžkovin, protože jako ochranná bariéra slouží právě nano vrstva. Ta je vyrobena z polyamidu utkaného do velmi jemného materiálu. Nanovlákna jsou totiž výrazně menší v porovnání s klasickými bavlněnými. Při utkání tak vznikne hustá látka s maličkými otvory.

Ochrana před alergeny

Otvory v nanomateriálu jsou natolik malé, že jimi prostoupí v zásadě pouze vzduch. Tím pádem se není čeho bát, že by nešlo o prodyšné povlečení. Jeden takový otvor má zhruba 80 nm a prachový roztoč je velký zhruba 420 000 nm. Běžný alergen má kolem 1 000 nm, takže je jasné, že se dovnitř nic podobného nedostane. Právě tato jemná zábrana pomáhá vytvářet hygienické povlečení vhodné pro alergiky nebo citlivé osoby. V konečném důsledku tak může jít o ochranu zdraví před respiračními i jinými onemocněními. Do otvoru v nanomateriálu se totiž nedostanou ani bakterie nebo viry.

Tato látka je testována v laboratořích, aby skutečně splňovala vysoké nároky na neprodyšnost pro maximální bezpečí používání přikrývek pro alergiky a astmatiky. Zároveň v mnoha testech byl tento materiál vyhodnocen jako nejúčinnější v porovnání s jinými tkanými i netkanými textiliemi.

Správný výběr lůžkovin a povlečení

Pokud vás zaujalo nano povlečení, zbývá vybrat ten správný kousek. Zde se orientujte hlavně podle velikosti, která je důležitá u prostěradla i ložního prádla na přikrývku a povlaků na polštáře. Pořídit si můžete také ochranný povlak na matraci, který bude zabraňovat pronikání roztočů a prachu právě do matrace.

Při výběru přikrývky máte také na výběr z celoroční varianty se středně hřejivou výplní, nebo z lehké letní či naopak skutečně teplé zimní. K dispozici je také velký model pro dvoulůžko ve formě francouzské deky.

Investice do kvalitních lůžkovin představuje hlavně vložení peněz do vašeho zdraví. Díky kombinaci kvalitních materiálů má takové povlečení dlouhou životnost i při pravidelném používání.

Pravidelná údržba

I přes výjimečné vlastnosti nano povlečení a lůžkovin je potřeba přemýšlet nad pravidelnou údržbou. Povlečení a prostěradlo perte podle potřeby a používání. V případě lůžkovin je potřeba myslet zhruba jednou za rok na vyprání. Volte spíše šetrnější program a vzhledem k ochranné vrstvě nepoužívejte sušičku, protože by mohlo dojít k poškození.