Diamantová záře – elegantní klasika

Rozhodně nejoblíbenějším kamenem na zásnubní prsteny je diamant. Historicky první zásnubní prsten s diamantem dostala roku 1477 Marie Burgundská od svého nastávajícího Maxmiliána Habsburského.

Dlouho však byly takové šperky výsadou těch nejvyšších vrstev. Změnilo se to až v průběhu 20. století po objevení diamantových dolů. Luxusní šperky oslnivého třpytu byly rázem dostupnější. V současnosti ženy okouzlují i takzvané fancy diamanty – tedy diamanty různých odstínů, například champagne nebo modré. S diamanty zkrátka nešlápnete vedle.

Drahokamy, kam se podíváte

Když se vzdálíme od diamantů, stále populárnějšími se stávají prstýnky s různobarevnými drahými kameny. Často se kombinuje centrální výrazný drahokam s několika neutrálními kameny. Na takovém zásnubním prstenu z bílého zlata tak dobře vyniknou třeba smaragdy či turmalíny obklopené diamanty.

Neobvyklé brusy diamantů

Důležitou vlastností jakýchkoliv kamenů ve špercích je jejich tvar a brus. Ty totiž ovlivňují to, jak se od kamene odráží světlo, a jak moc se tedy třpytí. Nejtradičnější jsou zásnubní prsteny s diamanty v kulatém brusu. Méně tradiční, o to však osobitější jsou pak tvary jako oválný, princess (čtvercový), pear (hruška) nebo srdce. Možností je mnoho a originalita je vítaná.

Široká škála stylů je jistotou, že pro každou se najde ten pravý kousek

Nejrozšířenějším designem zásnubních prstýnků je solitér, kdy je na obroučce z ušlechtilého kovu usazen jediný drahý kámen. Jde však o velmi jednoduchý vzhled a spousta dam dává přednost zdobení s více kameny.

Z toho důvodu jsou poslední roky velmi oblíbené halo designy, u kterých větší centrální drahokam kolem dokola obklopuje řada menších kamenů. Středový element se díky tomu zdá větší a současně se šperk ještě víc třpytí. Obzvlášť po odhalení zásnubního prstenu Meghan Markle si spoustu žen získal design se třemi drahokamy – jedním středovým a dvěma postranními. Kameny mohou být různých brusů a kombinování se meze nekladou.

Jak na sladění se snubním prstenem

V pražském ateliéru KLENOTA ze zkušenosti radí předem zvážit i kombinování se snubním prstenem. S určitou představou je výběr lehčí. Mnohým dámám může být pohodlnější volit tenčí obruby, které se také snadno párují. Tvar snubního prstenu kromě klasiky může i kopírovat tvar kamene na prstenu zásnubním – vykrojení do špičky či vlnka jsou zajímavé prvky. Taky zvažte množství kamenů na obou kouscích. Usnadnit vám celý výběr mohou předem sestavené sady zásnubních a snubních prstenů.

Vzhledem k tomu, že dnešní zásnubní prsteny se oproti těm prapůvodním z rákosu či slonoviny většinou nosí po celý život, je podstatné, aby byly z kvalitních materiálů. Ty něco vydrží a potřebují pouze jednoduchou péči. Ať už pak jako připomínku důležitého životního kroku v podobě zásnub budete nosit jakýkoliv kousek, bude vám s láskou vybraný šperk dělat radost pokaždé, když se na něj podíváte.