Pravicový extrémisté, dvojice svérázných vyšetřovatelů a odvážná mladá hackerka, která sice s vyšetřováním nechce mít nic společného, ale okolnosti ji donutí stát se jeho klíčovou postavou. To jsou přísady úspěšné trilogie Nenávist autora Jonssona Magnuse, kterou od roku 2020 vydává nakladatelství Grada pod značkou Metafora.

Zatímco v prvním díle Muž, který si hrál s panenkami, se celý děj rozebíhá odpornými vraždami, které jako by vypadly ze amerického filmu a ve kterém mladá hackerka Liz jen pomáhá policii, ve druhém dílu Mrchožrouti již staví jako hlavní hrdinku plně do popředí. Liz odhalí, že díky její roli v předchozím vyšetřování, na sebe upozornila své nepřátele z řad pravicových extrémistů, kteří se jí teď snaží odstranit. Trilogie Nenávist se uzavřela třetím dílem Žena, která lovila sama, který vyšel letos v říjnu.

V poslední části napínavého příběhu se Liz a její role v příběhu stává hlavní zápletkou. Příznivci extrémní pravice se ji snaží definitivně zničit a jako cestu k ní si vyberou její přátele z radikálního antifašistického hnutí. Liz se sice snaží držet stranou, když je ale jeden z členů Antifašistické akce nalezen mrtvý, znovu nabízí policii své znalosti a spojí své síly a inspektory Rickardem a Erikem. Když ale pátrání k ničemu nevede a policie se dle Liz dostatečně nesnaží objevit vrahy, pustí se hlavní hrdinka do pátrání na vlastní pěst. Vyšetřování ji zavede až dvojitém agentovi, který postupně likviduje jednotlivé členy AFA a ten ji přivede na stopu toho, kdo celou dobu usiluje o její život a který operuje až z Dánska.

V knihách z trilogie Nenávist se snoubí všechny kvalitního severského thrilleru – napětí, akce, vraždy, které jako by vypadly z příručky pro fanoušky taxidermie, politický motiv. Magnus Jonsson zkušeně napíná čtenáře, aby jej na konci překvapil skvělým rozuzlením.

Pro více knižní inspirace sledujte nakladatelství metafora, knihu kupujte na e-shopu grada.cz