Expedice Mars je nejdelším studentským simulovaným letem na Mars v Evropě. Jeho součástí je také výstup dvou členů posádky na povrch rudé planety.

„Místnost, v níž posádka stráví víc než sto hodin, má pětadvacet metrů čtverečních. Nachází se v ní palandy a chodba na toaletu a do koupelny. Účastníkům tak nic nechybí, přesto je mise fyzicky i psychicky velmi náročná,“ vysvětlila za organizátory Tereza Matoušová.

Vše má být co nejvíc podobné skutečné misi na Mars. „Posádka tedy na začátku odevzdá telefony a z počítačů se nedá připojit na internet. Hvězdárna má prostory, které se pro stimulaci výborně hodí,“ zhodnotil velitel Jan Jurica, který se expedice sám účastnil.

Prestiž

Vedoucí hvězdárny Dobromila Patáková pokládá účast v projektu za prestiž. „Jsme jedinou hvězdárnou v České republice i na Slovensku, která podobnou akci hostí. Čest je to pro nás i pro samotný Vyškov, protože k nám míří velmi talentovaní mladí lidé,“ vyzdvihla.

Expedice Mars se účastní budoucí technici, lékaři a žurnalisté. „Když vidím, jak přemýšlí a jak umí spolupracovat, jsem přesvědčená, že tato generace je na složitou dobu, která nás čeká, připravená,“ zhodnotila Patáková.

Studenti expedici zahájí v pondělí. Ve středu, zhruba v polovině letu, přistanou na rudé planetě. Celá mise skončí v pátek.