Červen 2013. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan a šéf protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta oznamují, proč zasahovali na Úřadu vlády. V půli měsíce Petr Nečas podává demisi, padá vláda. Na podzim roku 2013 se konají předčasné volby a ODS získává 7,7 procenta hlasů.

V roce 2006 do voleb vstoupil Šlachtův předchůdce, plukovník Jan Kubice, který předložil poslancům zprávu o prorůstání zločinu do politiky. Jiřího Paroubka a ČSSD to stálo vítězství.

Může se něco podobného stát i letos?

Silný politický náboj má kauza, kvůli níž odstoupila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), byť s ní neměla nic společného. Z manipulace s milionovými dotacemi na sport byla totiž spolu s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou (ODS) a šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou (ČSSD) obviněna její náměstkyně Simona Kratochvílová.

Případ má na starosti Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Věc ovšem určitě nedospěje na podzim k verdiktu. Totéž platí o nevýhodném prodeji menšinového podílu OKD. Jako svědek bude vypovídat premiér Bohuslav Sobotka, který měl v roce 2004 transakci jako ministr financí v gesci. Ani tady zřejmě nedojde ke zvratu, který by mohl ČSSD poškodit.

Čapí karty

Naopak kartami by mohl zamíchat posun v případu Čapího hnízda. Na průběh vyšetřování si nedávno posvítila již zmíněná Lenka Bradáčová, která nařídila prověrku kvůli možným průtahům. K nim ale podle ní nedošlo, byť délka šetření je na hraně.

Případné obvinění Andreje Babiše by mohlo volebními preferencemi zamíchat. „Je to nesmysl, nic jsem neprovedl, vše bylo mnohokrát zkontrolováno, nebojím se, i když určitě na mě chystají kde co,“ řekl nedávno Deníku favorit říjnových voleb Andrej Babiš.