Běžné jsou tak odměny pohybující se kolem stokoruny hrubého za hodinu práce. „Průměr je v rámci republiky 90 až 130 korun za hodinu,“ říká Pavel Hájek ze serveru NaBrigadu.cz. Ale například skladníci berou běžně 140 korun za hodinu.

„Meziročně se mzda zvedla v krajských městech o dvacet až třicet korun. V oblasti automobilového průmyslu a jeho dodavatelů i o čtyřicet až padesát korun za hodinu,“ dodává Hájek.

Jeden z největších pracovních portálů na českém trhu, Jobs.cz, hlásí patnáctiprocentní nárůst počtu nabízených brigád. „Jen za květen a červen přes nás firmy vystavily přes dvacet tisíc brigádnických pozic, v červenci to bude dalších bezmála deset tisíc, v srpnu odhadujeme kolem osmi tisíc,“ říká mluvčí portálu Tomáš Dombrovský.

„Brigád je letos daleko více. Platí to hlavně u těch ‚menších‘, kterých se nabízí dvojnásobek, co loni,“ přitakává Štefan Piecka ze serveru Dobraprace.cz. I podle něj se odměny zvýšily minimálně o deset korun za hodinu.

Některé firmy mají i tak podle Dombrovského z Jobs.cz problém brigády obsadit. Zvláště hledají-li posily na namáhavější činnosti v odlehlejších lokalitách nebo za horších finančních podmínek. „Lidé si zkrátka z dostupných příležitostí mohou výrazně více vybírat než v předchozích letech – a také to dělají,“ dodává Dombrovský.