Josef Hauer pracoval 45 let jako tesař, ale práce je stále náplní jeho života, ač je mu 78 let a mohl by si užívat důchodu. Téměř každý den tráví ve své dílně a s vytvářením modelů má bohaté zkušenosti. „Mezi nejkrásnější modely, které vytvořil, patří například krov baziliky sv. Martina v Ambergu, Salt House v Regensburgu či zámku Friedrich ve Vohenstraußu,“ uvedla Marcela Brabačová z Nadačního fondu Historický Cheb. A když přijel do Chebu, prošel si trasu s názvem Pod střechami chebských domů a seznámil se s projektem, nabídl své zkušenosti s výrobou modelů městu Cheb. A protože měl Nadační fond Historický Cheb zaměření krovu Gablerova domu, dali mu materiály k dispozici.

Práce na pozdně gotickém krovu mu trvala přibližně dva měsíce a po jejím dokončení pozval zástupkyni nadačního fondu na prohlídku modelu. „Ten je skutečně hodný obdivu do nejmenších detailů propracovaný, sestavený bez použití lepidla či hřebíků, přesně v duchu historické předlohy,“ podotkla Marcela Brabačová.

V průběhu návštěvy dílny pana Hauera došlo také na otázku nákladů, spojených se stavbou krovu. Pan Hauer se vyjádřil v tom smyslu, že peníze na obživu má a víc jich nepotřebuje. „Člověk musí být pro věc zapálený,“ dodal skromně.

„Stavbou modelu Gablerova domu však práce pana Hauera neskončila v této chvíli už má připravený další projekt, a to stavbu modelu krovu pozdně gotického kostela Zvěstování Panny Marie, který je součástí františkánského kláštera v Chebu. Kostel má zachovány krovy pocházející z období 14. až 16. století. Nad presbytářem je to nejstarší známý krov na současném území naší republiky, datovaný dendrochronologicky do roku 1319,“ dodala Marcela Brabačová.