„Je potřeba vědět, že žádná společnost nebo agentura dlužníka neoddluží. To dělá jen soud na základě dobře sepsaného návrhu. Ten nekvalitní situaci dlužníka jen zhorší, navíc přijde o peníze zaplacené podvodné agentuře," řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Nově proto návrhy na oddlužení budou moci podávat jen advokáti, notáři, soudní exekutoři a insolvenční správci. Naúčtovat si za to budou moci nanejvýš 4000 korun na jednotlivce nebo 6000 korun v případě společného oddlužení manželů. Dosud přitom požadované ceny dosahovaly třeba i 50 tisíc korun. Dlužník si přitom nemohl být jistý, že návrh projde, a o peníze tak mohl přijít zbytečně. Bezplatně budou návrhy podávat neziskové subjekty s akreditací od ministerstva.

Zpracovatelé návrhů nově ponesou odpovědnost za jejich kvalitu. Pokud by nekvalitní návrhy soudům podávali opakovaně, hrozila by jim sankce až milion korun. „Díky tomu lze nově očekávat vyšší úspěšnost návrhů na oddlužení, která doposud dosahovala jen asi 84 procent," uvedl Oldřich Řeháček ze společnosti Administrace insolvencí City Tower.

Za přípravu návrhu navíc zájemci o osobní bankrot nebudou muset platit předem. Zpracovatel odměnu získá až po zahájení insolvenčního řízení ze splátek, které mu dlužník bude pravidelně měsíčně splácet.

O osobní bankrot může zažádat dlužník, který dluží nejméně dvěma věřitelům a dluhy není dlouhodobě schopen splácet. Musí však ze svých příjmů dokázat do pěti let zaplatit alespoň 30 procent celkové výše dluhu. Do ní se počítají také úroky a poplatky včetně nákladů na exekutora, které vznikly před prohlášením bankrotu.

Věřitelům připadá nízká vrácená částka nespravedlivá. „Nikomu se jistě nemůže líbit, že 70 procent svého majetku odepíše a vlastně už nikdy neuvidí," řekl Deníku prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Osobní bankrot dlužníci mohou využívat již devátým rokem, výhodnější společné oddlužení pro manžele funguje od roku 2014. Dosud bylo k soudům podáno přes 150 tisíc návrhů na oddlužení, zahájeno jich bylo přes 115 tisíc. Průměrná výše dluhu žadatelů o oddlužení se pohybuje kolem 900 tisíc korun. Údaje o tom, kolika lidem se ho podařilo úspěšně absolvovat, k dispozici nejsou.

Ani po oddlužení však lidé nemusí mít navždy vyhráno. „K tomu, zda dlužník má nebo nemá ‚insolvenční minulost', soud přihlíží při posouzení otázky, zda dalším návrhem na povolení nesleduje nepoctivý záměr," dodal Řeháček.