Nová předsedkyně Křesťansko-demokratické unie (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauerová se objevila ve čtvrtek večer na jihozápadě Německa ve městě Stockach, kde měla zahájit místní karneval. Kromě vtípku o záchodech pro třetí pohlaví se v něm satiricky opřela i do současné německé vlády, kterou označila za "změkčilé pijáky latte macchiato".

Podle agentury DPA přijali místní fanoušci její slova s ovacemi a smíchem. Ve vládě, v političčině straně ani na sociálních sítích už ale její výroky žádné nadšení nevzbudily.

"Tak zase další den studu pro ty, kdo jsou jiní... To je tak těžké pronést zábavný projev bez toho, aby se řečník trefil do menšin?" reagoval okamžitě na svém Twitteru poslanec Jens Brandenburg, mluvčí liberálních Svobodných demokratů pro LGBT otázky.

"Vážně si myslíte, že je nezbytné dělat urážlivé vtipy na téma inter a transsexuálů?" citoval online portál Queer.de poslance Zelených Svena Lehmanna, který Kramp-Karrenbauerovou v otevřeném dopisu požádal, aby se omluvila.

Na stranu své předsedkyně se naopak postavil poslanec křesťanských demokratů Johannes Steiniger. "Hele, vážení, šlo o projev při karnevalu. Tahle kultura neustálého naštvání mi už jde vážně na nervy," poznamenal.

Jak upozorňuje agentura DPA, Kramp-Karrenbauerová se nestala aktérkou podobné kontroverze poprvé. Podobné kritice čelila už před rokem 2015, kdy srovnávala homosexuální manželství s incestem.

Možnost zaregistrovat se v rodném listě a dalších úředních dokumentech jako třetí pohlaví mají Němci od letošního ledna. Intersexuální lidé, u nichž nelze jasně stanovit, zda jsou ženou nebo mužem, tak mohou zažádat o úpravu úředních matrik, součástí žádosti ale musí být lékařská zpráva.

I tento bod německý Svaz gayů a lesbiček opakovaně kritizuje, podle něj totiž prý pohlaví neurčují jen fyzické příznaky, ale také sociální a psychické.