Stranu založili v roce 2004 editoři satirického magazínu Titanic. Jejich kampaň na sociálních sítích má úspěch, o kterém si tradiční strany mohou nechat jen zdát.

Ve svém agitačním videu, které nahráli i na server YouPorn prosazují například ženy i muže zdarma.

Zdroj: Youtube

Během srpna měli na sítích 440 tisíc interakcí – pro srovnání – třikrát více než levicoví Die Linke a šestkrát více než liberálně konzervativní CDU Merkelové.

Aktuálně mají na Facebooku přes 307 tisíc fanoušků, což je jen o něco málo méně než populisté AfD (Alternativa pro Německo), kteří mají 370 tisíc. Levicoví Die Linke mají 223 tisíc, socialisté SPD 171 tisíc a křesťanští demokraté CDU 150 tisíc fanoušků.

Nicméně vůdčí žena CDU Angela Merkelová se na svém oficiálním profilu může chlubit počtem 2,5 milionu fanoušků a lídr SPD Martin Schulz půlkou milionu.

Lídrem die Partei je stand-upový komediant Serdar Somuncu, který se narodil v Istanbulu. Společně s navrhovaným „ministrem propagandy“ Izraelcem Shahak Shapirou, chtějí například "opravovat internet" a tajně unášet facebookové fanoušky jiným stranám.

Navrhují mimo jiné tvrdou reformu politického systému, který nazývají "střednědobá epistokracie". (Vláda znalých neboli epistokracie je systém, který rozděluje moc na základě znalostí a schopností, pozn. red.) Volit by mohl pouze ten, kdo by dokázal správně odpovědět na otázku "jaké je hlavní město Francie?".

"Když se díváme na data ze sítí, je zajímavé pozorovat, jak AfD a Die Partei vedou," říká analytik Tilo Kmieckowiak. "Je vidět, že politické skandály a provokativní humor vyvolávají největší zájem," uvedl pro britský list The Guardian.

Na sítích si totiž poměrně slušně vedou i populisté AfD (Alternativa pro Německo), za jejichž marketingem stojí texaská Harris Media, která měla na starost volební úsilí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

I když strana ve volbách velice pravděpodobně nepřekročí pětiprocentní hranici pro vstup do spolkového parlamentu, její nebývalý zájem v Německu vyvolal horkou debatu.

Podle jejích fanoušků by se od ní ostatní strany měly učit, kritici ji zase považují za „elitářskou, buržoazní a amorální“.
Pokud jí však lidé budou volit, jejich hlasy se s největší pravděpodobností propadnou.