Česko má zubařů víc než dost. Další rozhodně nepotřebujeme, vyjádřil se budoucí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Odmítl tak argumenty některých hejtmanství, podle kterých by se mělo Česko otevřít novým lékařům z Východu – jinak prý nelze zajistit dostupnost zdravotní péče pro všechny pacienty. Spolupráci s Ukrajinou už kvůli tomu podepsalo dokonce několik krajů. „Ukrajinci k nám mají blízko kulturně i jazykově. Je to skvělá alternativa," vysvětlil například komunistický zastupitel Královéhradeckého kraje Otakar Ruml.

V CIZINĚ SE ZA PÉČÍ DOJÍŽDÍ

Jenomže podle Šmuclera žádné posily nejsou potřeba. „Česko má jednu s nejvyšších koncentrací zubařů na světě. Když se podíváte na Švýcarsko nebo Británii, tak tam je stomatologů skoro polovina. Vyskytují se prakticky jen v největších městech, kam za nimi pacienti dojíždějí," uvedl Šmucler.

Nepřesvědčily ho ani stížnosti některých kolegů, podle kterých je situace v řadě regionů neudržitelná. „Je to na hraně. Lidé už se k nám musí objednávat i s pětiměsíčním předstihem," přiznal třeba benešovský stomatolog Adam Řeháček. Nové pacienty už podle něj nikdo v okolí nebere, každý středočeský zubař má totiž v kartotéce v průměru kolem dvou tisíc pacientů.

Situaci už proto začalo řešit ministerstvo zdravotnictví – chce přesmlouvat veškerou péči v celé republice. Podle náměstka Romana Prymuly je totiž lékařů skutečně dostatek, každým rokem navíc přibývají další. „Problém je spíš v tom, že jsou špatně rozmístění. Pojišťovny zkrátka naprosto selhaly v roli regulátora," řekl Deníku Prymula.

Vedení resortu proto bude chtít po pojišťovnách, aby síť zubařů sestavily rovnoměrněji. „Právě pojišťovny jsou odpovědné za dostupnost péče o své klienty a měly by ji vždycky zajistit," vysvětlil.

Česko se přesto podle něj lékařům z ciziny neuzavře. Přijímat je bude dál. „Na žádost komory se ale zpřísní pravidla pro uznávání jejich kvalifikace," uvedl Prymula.

PŘÍSNĚJŠÍ PRAVIDLA

Lékaři už nebude stačit jen formální ověření vysokoškolského diplomu, ale bude se muset podrobit zhruba dvouletému řízení. Konkrétně: než začne ošetřovat pacienta, bude muset složit zkoušku z češtiny. Bude se muset podrobit také vstupním testům, které se podobají zkouškám běžným na českých univerzitách. Na cizince čeká i praxe na akreditovaném pracovišti – pod odborným dohledem českého odborníka, který se jim bude muset skutečně věnovat.