Uživatelky už dokonce nebudou muset pro pilulku ani osobně do lékárny – mohou si ji nechat poslat jednoduše poštou.

Lékárníci proto nejsou z nových pravidel nadšení. „Nemyslím si, že by to bylo dobře. Pokud měla dřív nouzová antikoncepce speciální režim, mělo to svůj smysl,“ komentovala věc mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Lékárník si podle ní mohl minimálně zkontrolovat věk pacientky, probrat s ní její zdravotní stav a upozornit na možné riziko alergické reakce. Polykání jednorázové antikoncepce totiž není podle Bažantové bez rizika. Naopak, v extrémních případech může skončit i smrtí.

S tím souhlasí i expert na nesprávné kombinace léků Josef Suchopár. „Hormony obsažené v přípravku jsou velmi náchylné k interakci – pokud tedy žena užívá nějaké další léky, které blokují vstřebávání těchto hormonů, mohou se prohloubit jejich nežádoucí účinky. Jedním z nejobávanějších je přitom trombóza, která může uživatelku skutečně i zabít,“ vysvětluje Suchopár.

S rozpaky ale přijímají uvolnění pravidel i někteří lékaři. Třeba podle gynekologa Lukáše Roba může způsobit problémy jen to, že to žena s nouzovou antikoncepcí přežene a spolkne víc než jednu pilulku za cyklus. „Svévolným užíváním se může cyklus narušit. Gynekologové pak budou muset pacientky znovu uměle rovnat, což samozřejmě stojí peníze,“ připomenul nedávno, když se uvolňoval výdej prvních takových přípravků.

Naopak podle docenta Tomáše Faita z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pomůže snadno dostupná „pilulka po“ snížit počty nechtěných otěhotnění a umělých potratů. Přípravky s účinnou látkou levonorgestrel nejsou jedinými pilulkami, které ženy chrání před nechtěným otěhotněním ještě tři dny po pohlavním styku.

V Česku je k dostání několik dalších podobných léčiv. U některých z nich – například u Postinoru-2 nebo Escapelle – už přitom platí volnější pravidla od června roku 2015. Předtím byla nouzová antikoncepce k dostání jen na recept nebo na občanku. Koupit si ji navíc mohly jen dívky od 16 let.

Podle lékového ústavu se ročně v Česku spotřebuje přes 71 tisíc balení pohotovostní antikoncepce.

Pravidelnou hormonální antikoncepcí se chrání kolem 1,3 milionu žen. Z průzkumu, který si loni dělala společnost Gedeon Richter, polykají „pilulky po“ hlavně zadané ženy – tvořily asi 63 procent uživatelek. Zhruba 42 procent z nich už mělo děti.