Stíny nad Krušnými horami vycházejí letos již podruhé a opět obsahují povídky českých i německých autorů. „Pojďme zkusit dát dohromady soubor povídek z našich Krušných hor,“ tato věta stála vloni na úplném začátku. Povídky přispějí tak trošku i k rozvoji turistického ruchu, protože každá představí a zviditelní jedno místo v Krušných horách.

Prohlédněte si ruiny bývalé nacistické továrny v krušnohorských lesích:

„A Stíny nad Krušnými horami jsme knížku nazvali proto, že se tady vždycky tak trošku pašovalo,“ prozradila Lada Lapinová, revizor Nadace St. Joachim a zároveň jedna z těch, kdo se o vydání souboru povídek zasloužili. V rámci soutěže vyzvali místní autory, aby do knížky přispěli. „Letos na německé straně to bylo zhruba 19 a na české 18 autorů,“ vypočítala. Do knížky se nakonec dostalo sedm českých a sedm německých povídek.

Stejně jako první díl, i ten druhý čekají veřejné prezentace v rámci literárně-hudebního putování. „Vybíráme netradiční místa, navštěvujeme ta, která se objevují v povídkách v Německu i u nás, a tam se pak jednotlivé příběhy česky i německy čtou. Je k tomu hudební doprovod a pak se o tom místě společně bavíme,“ popsala průběh putování.

Povídky čtou sami autoři nebo vybraní herci. Letos tak putování zamíří například do Bečova, na Klínovec, do Jáchymova, Klášterce, Ostrova, Mostu, ale také poprvé na Kraslicko. Hned dvě povídky v druhém dílu má i kraslický autor Milan Hloušek, který v loňském roce vydal rovněž svou románovou prvotinu Letní dny bez konce. „Dostal se mi do ruky první díl a moc mě zaujalo, že jsou povídky dvojjazyčně. Čtenář se tak může seznámit i s tvorbou z druhé strany hranice,“ přiblížil, čím ho kniha oslovila. Letos byl vybrán do knihy tedy i on. První povídka má název Zloděj, který procházel zdí a je z jeho rodného Kraslicka.

„Podmínkou je nádech tajemna a detektivní zápletka. Dal jsem tam i nadsázku a hlubší zamyšlení. Jsem rád, že můžu představit Kraslicko,“ nastínil alespoň trochu svůj první příspěvek. Ten druhý, s názvem Záhada zmizelého trabanta, zavede čtenáře do Mostu. „Část mojí rodiny pochází z Mostu, jezdím tam a mám to tam moc rád,“ vysvětlil. A proč trabant, je vcelku jasné. Oblíbené německé autíčko bylo populární na obou stranách hranice.

Během putování se představí všech 14 povídek, a dokonce jedna navíc. „Jsem pověrčivá a čtrnáctka vůbec není dobré číslo, je kulaté, neúplné, otevřené. Proto budeme číst ještě patnáctou povídku, kterou zařadíme do příštího vydání,“ objasnila Lada Lapinová. Vydání Stínů nad Krušnými horami II je plánováno na přelom června a července letošního roku. Kniha vyjde opět dvojjazyčně, v plánovaném nákladu zhruba 2000 kusů.

Nadace St. Joachim byla založena za účelem podpory a prohlubování česko-německé spolupráce v oblasti kulturních aktivit, projektů rozvoje občanské společnosti a vědy, výzkumu a vývoje. Mimo tuto oblast se intenzivně věnuje podpoře regionální literatury, ochraně krušnohorských památek a tradic. K dalším oblastem nadační činnosti patří vzdělání, ochrana životního prostředí a projekty trvale udržitelného rozvoje.