Při letošní únorové návštěvě Rudníku upozornil na zdevastovaný stav prezident Miloš Zeman. „Věřím, že se ho ještě podaří zachránit,“ řekl tehdy. Ačkoliv situace po roce 2000 spěla ke zbourání kostela, ze světa nezmizí.

„Obec, která je vlastníkem, ho bourat nebude,“ uvedl starosta Rudníku Aleš Maloch po sobotní veřejné debatě o budoucnosti kostela v části Bolkov. Padaly při ní různé návrhy na jeho využití. Jedním z nich bylo proměnit ho na horolezeckou stěnu. „Je to součást historie obce. Památka, kterou chceme zachovat. S ohledem na stav, v jakém se nachází,“ sdělil starosta.

„Kostel sice zachránit nejde, protože to je ruina, ale chceme ho aspoň staticky zajistit, zakonzervovat a zpřístupnit bezpečně veřejnosti. Statik již pracuje na projektové dokumentaci, aby se dalo v objektu bezpečně pohybovat a nehrozilo, že někomu spadne na hlavu kámen,“ doplnil.

Z předložených návrhů se jeví jako nejreálnější mít z kostela poutní místo s památníkem a naučnými panely s dobovými dokumenty, součást stezky Bolkovem či vyhlídku, místo pro kulturní aktivity a svatby. Možnosti využití posoudí zastupitelstvo.

Do obnovy prostředí evangelické památky se pustila před lety skupina lidí ze Spolku přátel Bolkova. „Všechno bylo zarostlé, v hrobkách naházené odpadky, válela se tam i poničená kola. Část náhrobků rozebrali chalupáři na svoje zahrádky, včetně sošek andělů. Jsem ráda, že se toho obec chytla,“ poznamenala kronikářka Olga Hájková, která se památkami zabývá.