Deník se na základě tvrdých dat Českého statistického úřadu rozhodl identifikovat největšího letního zabijáka. Výsledek?

Nejvíce úmrtí má na svědomí létající bodavý hmyz – vosy, včely a sršni. Na jejich píchnutí zemřelo za poslední dvě desítky let celkem 107 lidí, v průměru tedy pět ročně.

Žihadla za 21 milionů

Počet pobodaných lidí je ale logicky mnohonásobně vyšší. Jen největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP loni evidovala 26 tisíc pacientů, které museli ošetřit lékaři po kontaktu s vosou, včelou, sršněm a dalším hmyzem.

„Náklady se vyšplhaly na bezmála 21,5 milionu korun,“ říká mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Kdy se žihadla nejvíc bát? „Vážnější problémy nastávají většinou jen tehdy, pokud by zasáhlo jazyk či krk. V takovém případě hrozí kvůli možnému otoku udušení a je vhodné vyhledat lékaře,“ dodává.

Těžší reakce pak hrozí i u lidí, kteří trpí alergií, nebo mají problémy s atopickým ekzémem. Bodnutí u nich může vyvolat až takzvaný anafylaktický šok.

Klíště kontra blesk

Druhým největším zabijákem po vosách a spol. jsou klíšťata. Na virovou encefalitidu, kterou přenášejí, umírají ročně tři lidé.

Třetí příčku v nebezpečnosti pak obsadily blesky. Ročně zabíjí zhruba dva lidi.

Smrtelné nebezpečí ale hrozí v ojedinělých případech i za prosluněných dní. Na „vystavení nadměrnému přírodnímu horku či slunečnému záření“ umírá v posledních dvou desetiletích v průměru jeden člověk ročně. A zhruba jednou za čtyři roky skoná jeden člověk v tuzemsku žízní.

Pozor na opalování

Jak už mnoho let varují lékaři, nebezpečné je i nadměrné slunění. Zhoubný melanom kůže, jehož riziko zvyšuje intenzivní opalování, ročně zabijí skoro čtyři stovky Čechů.

A i samotná cesta autem na pláž bývá značně riziková. Během loňských prázdninových měsíců zahynulo při dopravních nehodách celkem 120 lidí.