„Od té doby se kolem americké cesty nakupila obrovská očekávání, která ale zřejmě nebudou naplněna. Ještě ani není určen termín, natož obsah rozhovorů," řekl Deníku velmi dobře informovaný zdroj z Pražského hradu. Tuto tezi Deníku nepřímo potvrdil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), kterého Miloš Zeman přizval na palubu prezidentského speciálu.

„Moje účast není jistá, neznám ani termín. S panem prezidentem jsem hovořil asi před čtyřmi měsíci a řekl jsem mu, že pokud poletí do USA a bude tam nějaká bezpečnostní agenda, která moji účast zdůvodní, tak poletím." O tom, že mu bude dělat společnost ministr financí Andrej Babiš, se dověděl před pár dny z médií.

Bez Zaorálka?

Proč ale v Bílém domě nebude šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, který se do USA chystá příští týden? „To, zda se připojí k doprovodu pana prezidenta, zůstává prozatím otevřené. Záleží, zda bude mít ministr Zaorálek domluveny nějaké schůzky s představiteli nové americké administrativy. To budeme vědět až za několik týdnů," sdělila Deníku Irena Valentová z tiskového odboru Černínského paláce. Potvrdila, že dosud není známo ani přesné datum návštěvy v Bílém domě.

Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, který přicestoval do svého budoucího působiště ve Washingtonu včera, Deníku řekl: „Jasného není ještě nic, neboť britská premiérka dostala termín místo, čas a formát svého setkání čtyři dny dopředu, Angela Merkelová asi týden předem, a tak se to těžko jako ČR dozvíme měsíc a půl dopředu."

Půjde hlavně o fotku

Vypadá to logicky, ale jeden z Kmoníčkových předchůdců v ambasadorském úřadu Petr Kolář tento zlehčující tón odmítá.

„Zásadní přijetí se opravdu připravuje jinak. Vzhledem k tomu, že pan Kmoníček, který by měl mít na místě vše na starosti, je ve Washingtonu jeden den a ještě ani nepředal pověřovací listiny, nevím, jak rychle se k Trumpovi dostane. V dubnu neproběhne státní návštěva, bude to neformální pracovní zastavení, kde půjde hlavně o tu fotku, nečekal bych nic jiného," míní Kolář.

Hynek Kmoníček předpokládá, že „ve vyjednávaném čase mezi 21. a 30. dubnem dojde k setkání v menším formátu", které bude propojené s předáním vyznamenání Warrior for Truth (Bojovník za pravdu). „Vše ostatní je buď v jednání, nebo jde o dojmologii vysvětlovače," tvrdí Kmoníček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček zdůraznil, že cesta se „intenzivně připravuje". Pokud jde o agendu, prezident chce podle něj diskutovat o třech základních tématech. „ Jsou jimi boj s islámským terorismem, nelegální migrace a také ekonomická spolupráce obou zemí. Proto pan prezident vyhověl žádosti obou ministrů, kteří mají zmíněné věci v kompetenci," uvedl Ovčáček.

Podnikatelé nic nečekají

Deník zjišťoval, kterých podnikatelů by se zmíněná ekonomická spolupráce mohla týkat. Když nedávno Miloš Zeman přijal na Hradě majitele PPF Petra Kellnera, zmínil, že tento nejbohatší Čech má aktivity nejen v Rusku a Číně, ale také v USA.

Dana Dvořáková, mluvčí skupiny KKCG, potvrdila, že holding Karla Komárka má v USA velké plány. V Západní Virginii staví továrnu na výrobu metanolu a investovat chce i do chytrých technologií. Zda jí v tom může pomoci setkání Miloše Zemana s Donaldem Trumpem, nechtěla komentovat.

Pavel Juříček, majitel firmy Brano, hodlá v USA investovat téměř miliardu korun. Na dotaz Deníku, zda pro něj bude mít Zemanova cesta nějakou přidanou hodnotu, sdělil: „Ne. Já si věci dělám sám."