Celý vesmír se skládá z obrovských struktur několika stovek až tisíců galaxií, kterým odborníci říkají kupa nebo hnízdo. Gravitačně vázaný systém hvězd, jejich zbytků a kosmického prachu ale představuje pouze několik procent jeho celkové hmotnosti. Asi 80 % tvoří temná hmota a zbytek ionizovaný plyn s teplotou až 10 milionů stupňů Celsia, protkaný slabými magnetickými poli.

Kupy galaxií umožňují vědcům zkoumat širokou škálu bohatých procesů, včetně magnetismu a fyziky plazmatu, v prostředí, jež v laboratořích nedokáží uměle vytvořit. Mezinárodní tým astronomů v čele s Dr. Tessou Vernstrom z The University of Western Australia, se nyní zaměřil na jednu z největších kup Abell 3266 s cílem identifikovat řadu zřídka pozorovaných rádiových objektů.

Abell 3266

„Když se shluky vzájemně srazí, do částic horké plazmy vnikne obrovské množství energie. Ta generuje rádiovou emisi, která se objevuje v různých tvarech a velikostech," vysvětluje Tessa Vernstrom.

Vědci během své práce pátrali po „rádiových relikviích" vyznačující se obloukovým tvarem, poháněné rázovými vlnami procházejícími plazmou. „Rádiových halo", což jsou nepravidelné zdroje ležící směrem ke středu kupy a po „fosilních" zdrojích, zbytcích rádiového záření po smrti supermasivní černé díry ve středu galaxie.

Aby o struktuře Abell 3266 poskládali kompletní obraz, využili nová data z radioteleskopu ASKAP a Australia Telescope Compact Array (ATCA). „Žlutou jsou vyznačeny oblasti s aktivním energetickým vstupem, modrou horká plasma a červenou regiony s nízkou energií," popisuje obrázek Vernstrom. „Přišli jsme však na něco neočekávaného. Na rádiovou fosilii neobvyklého tvaru, již jsme zatím nikdy nespatřili. Nazvali jsme ji Relikvií nesprávné cesty."

Nová fyzika

Podle vědců je rázová vlna převrácená a navíc světlejší, než běžné rádiové relikvie. „Proto nerozumíme, jak vznikla. Nemůžeme na ni aplikovat žádné současné fyzikální modely. Předpokládáme však, že vyzařování původně pocházelo z galaxie vlevo dole, s centrální černou dírou, která je dávno vyhořelá," říká odbornice.

Astronomové připouštějí, že v dynamické kupě galaxií Abell 3266 se může odehrávat i nějaký druh nové fyziky, jež zatím nerozumí. Během následujících pěti let proto budou dalekohledy umístěné ve vnitrozemí Západní Austrálie skenovat celou jižní oblohu.

Zdroj:

www.thesun.co.uk, www.theconversation.com, www.techbox.sk