Misi Apollo 8 o půl roku později zastínila výprava Neila Armstronga, jež na Měsíci přímo přistála. Vánoční projížďka po lunární oběžné dráze však představovala zásadní zlom v americké kosmonautice. Bylo to poprvé, co raketoplán s lidskou posádkou zamířil k jinému vesmírnému tělesu. A všechno šlo tak překvapivě hladce, že se další mise mohly plánovat s větší odvahou a sebevědomím.

Apollo 8 měl přitom původně letět jen okolo Země; o změně trasy se rozhodlo v podstatě na poslední chvíli, a to kvůli Sovětům, kteří od jara 1968 vysílali k Měsíci jednu bezpilotní kabinu za druhou a tvářili se, že se jim každou chvíli podaří satelit obletět a připsat si další vesmírné prvenství. Američané chtěli být tentokrát rychlejší, a tak svůj program trochu uspíšili.

Záhada černého trojúhelníku

Mise probíhala v duchu vánočního času velmi poklidně. Kosmonauti poslali do televizních obrazovek záznam západu Slunce na Měsíci a střídali se přitom ve čtení z Bible. Nahrávky a snímky měsíčního povrchu pořízené při této historické výpravě fascinují astronomy a badatele dodnes. Záhadolog Tyler Glockner dokonce tvrdí, že se v jednom z filmů objevilo UFO.

V černobílém záznamu se podle Glocknera na okamžik mihne veliký tmavý trojúhelník, který působí dojmem, jako by "seděl" přímo na Měsíci. "Vypadá to jako nějaký trojrozměrný objekt, dokonce jsou na něm po stranách vidět i stíny. Je proto dost dobře možné, že se tenkrát na Měsíci objevilo něco neznámého, i když jen na kratičkou chvíli," uvedl Glockner.

V minulosti se už podobných tvrzení vynořilo více, vždy šlo ale o záměrně editované fotografie nebo šmouhy vzniklé při vyvolávání filmu. "Tohle jsou však záběry natočené na kameru, takže je takřka nemožné, aby se na nich vyskytla chyba nebo aby s nimi někdo manipuloval," tvrdí ufolog.

Více informací o misi Apollo 8 přináší anglický dokument:

Zdroj: Youtube

UFO Buzze Aldrina

Ještě více spekulací se dříve rojilo okolo mise Apollo 11, která na Měsíci přistála. Kosmonaut Buzz Aldrin, jenž se spolu s Armstrongem po měsíčním povrchu prošel, je sám nechtěně přiživil, když se v jednom rozhovoru zmínil, že jejich loď sledovalo "nějaké světlo".

Aldrin ovšem netušil, jaké šílenství svou letmou vzpomínkou vyvolá. Z barvitých bulvárních zpráv se zdálo, že snad američtí astronauti měli na Měsíci s mimozemšťany piknik. "Pro ono světlo existuje mnoho vysvětlení," napsal poté Aldrin, aby věci uvedl na pravou míru. "Mohla to být raketa, která se oddělila od našeho modulu, nebo odraz Slunce na odpojených panelech. Podle analýzy provedené po přistání na Zemi šlo o druhou možnost."


Zdroje: https://www.dailymail.co.uk/, https://www.thevintagenews.com/, https://www.reuters.com/