Astronomové objevili v Mléčné dráze silný vesmírný objekt, který nikdy předtím nezaznamenali. Blikající hvězda pohasíná a zase se rozjasňuje natolik rychle, že to vypadá, jako by mrkala. Prostě mrká tak akorát… ani ne pomalu, jako pulsar, ale ani ne rychle jako supernova. Tento zvláštní objekt třikrát za hodinu chrlí směrem k Zemi obrovské množství energie.

Možné teorie

Od momentu, kdy vědci poprvé tento zvláštní objekt spatřili, pátrají i v historických záznamech ve snaze najít něco podobného.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Mrkající hvězda se nachází asi 4 000 světelných let od Slunce. Vysloužila si vědecké jméno GLEAM-X J162759.5-523504.3. Familiárně bychom ji ale mohli nazývat Mrkající GLEAM.

Vědci GLEAM poprvé objevili při průzkumu Mléčné dráhy pomocí rádiových vln, kdy si všimli zvláštního blikavého nesmírně jasného světla, které se objevovalo a mizelo. Podobné objekty se označují jako přechodné jevy. GLEAM se však během jedné minuty rychle rozjasnil do neuvěřitelné síly a pak náhle opět zmizel ve tmě, to vše se v intervalu 20 minut zopakovalo.

Vysvětlení? Nabízí se, že GLEAM je důkazem nového typu hvězdného objektu.

Přechodné objekty vyloučeny

Objekty, které většinou nazýváme přechodné útvary obvykle představují buď umírající hvězdu (supernovu), nebo rychle rotující mrtvou hvězdy, známou jako neutronová hvězda.

Mrkající GLEAM se však objevuje a mizí pravidelně, což je i pro astronomy trochu strašidelné, a vylučuje to jakoukoli vlastnost přechodného jevu.

Přechodné jevy jsou dále pozorovány ve dvou variantách – buď jako "pomalé tranzienty", supernovy, které se objevují jen na několik dní a po několika měsících zmizí. Anebo "rychlé přechodné jevy", pulsary, které se rozsvěcují a zhasínají každých několik milisekund.

Objekt je velmi jasný, ale přitom je jistě menší než naše Slunce. Jeho světelné vlny navíc kmitají pouze v jedné rovině, takže jsou generovány extrémně silným magnetickým polem. Proto je možné, že Mrkající GLEAM je zmagnetizovaná neutronová hvězda, která rotuje neuvěřitelně pomalu, tedy vědecky "magnetar s ultra dlouhou periodou".

Vědci si sice vždy mysleli, že tento objekt existuje, ale nebyl ještě nikdy pozorován. Anebo je to zvláštní bílý trpaslík?

O co ale v případě mrkající hvězdy skutečně jde, stále nevíme.

Zdroje:

arxiv.org/abs/2203.08112, arxiv.org/abs/2204.01957, www.livescience.com, buscandolaverdad.es