Zakopané poklady a tajné komnaty v chrámech celého světa byly vždy tím, co fascinovalo vědce a hledače pokladů. Nyní tým francouzského archeologa a badatele Thierryho Jamina učinil nevídaný objev. Pod chrámem Chavín de Huántar objevil tajné dveře, vedoucí do ještě tajemnější síně.

Pod troskami peruánského chrámu vědci našli tajemnou síň

Mohlo by se tak jednat o nejdůležitější archeologický nález, který byl kdy objeven.

Chavín de Huántar je předincké naleziště postavené kulturou Chavín. Tedy lidem z peruánské vysočiny, kteří se objevili v údolí Mosna kolem roku 900 př. n. l.

Chavínové se v Chavín de Huántar poprvé usadili během fáze Urabarriu v letech 900 až 500 př. n. l. Jejich osídlení trvalo přibližně do roku 250 př. n. l.

Komplex sloužil jako významné obřadní centrum a shromaždiště poutníků. Odhaduje se, že tento chrám byl také jakýmsi sídlem, kde se věštilo.

Když archeologové z programu archeologického výzkumu v Chavín de Huántar na Stanfordově univerzitě použili robotickou kameru k prozkoumání malého kanálu v budově D, odhalili něco, s čím možná ani oni sami nepočítali. Kromě již známých tunelů totiž objevili tajemnou síň, v jejímž středu se zřejmě nacházel nějaký objekt.

Vědcům se nakonec podařilo do místnosti vstoupit. Zjistili, že je součástí systému čítají zhruba 35 propojených tunelů. Ty však vznikly dříve, než byla postavena zmíněná síň.

Je o tisíce let starší než chrám

Předmětem kamerového průzkumu byla také sochařská obřadní kamenná mísa s trojrozměrnou rytinou hlavy kondora. Podle té byly pojmenovány tunely jakožto tunely Galerie kondorů.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Na základě tohoto nálezu archeologové potvrdili, že nalezená síň je čistě obřadní a představuje přechodný časový prostor mezi pozdně předkeramickou lokalitou Caral a středním a pozdním formativním obdobím.

Nalezená síň mohla být podle vědců původně mělkou, pouze kameny obloženou jámou. Ta sloužila jako místo setkávání malých skupin lidí převážně k obřadním rituálům. Pozdější renovace přidaly střechu a stěny. Následná stavba chrámu však komoru i s malou větrací šachtou zcela zakryla. Tajemná síň, o tisíce let starší než chrám Chavín de Huántar, tak upadla v zapomnění.

Byla tak spolu s galerií Kondorů definitivně odříznuta od světa. V době, kdy došlo k oslabení politické moci chavínské kultury. Místo se tak přestalo používat i jako do té doby významné náboženské centrum.

Zdroje:

allthatsinteresting.com

www.forbes.com

arstechnica.com