Časně ráno dne 24. července 1915 se v přístavu na řece Chicago River shromáždilo 2572 lidí, aby nastoupili na výletní loď SS Eastland. Plavidlo si na ten den pronajala společnost Western Electric, která chtěla svým zaměstnancům a jejich rodinám dopřát zvláštní zážitek na účet podniku. Většinu z cestujících tvořili imigranti z Evropy, mezi nimi i Češi.

Rodiny měly být přepraveny do oblasti Michiganského jezera, kde pro ně byl připraven okázalý piknik. Ženy si ten den oblékly své nejlepší šaty a do svátečního vystrojily i děti. Nový život v zámoří konečně začal ukazovat přívětivou tvář. Výlet byl událostí, která se neopakovala každý víkend.

Smrt pár metrů od břehu

Jenže loď o délce 81 metrů byla původně koncipována pro přepravu ovoce. Dva a půl tisíce výletníků v kombinaci s vysokým počtem záchranných člunů ji okamžitě přetížilo. K tomu se přidala porucha balastních nádrží, které měly lodi zaručit lepší ponor, a tím i stabilitu. Onoho osudného rána nefungovala ani jedna. Hned v druhé minutě po vyplutí, pouhých 6 metrů od břehu, se Eastland převrátil na bok a zaklínil se v bahnitém dně.

Přestože k neštěstí došlo prakticky ještě v přístavu, počet obětí byl neuvěřitelně vysoký. Ve vlnách Chicago river našlo okamžitou smrt 844 lidí, včetně 220 Čechů. Podepsala se na tom shoda nešťastných náhod.

Některé cestující rozdrtily těžké předměty, jež se při náklonu lodi nekontrolovatelně sesunuly ke straně. Jen piano podle očitého svědka zabilo asi dvacítku lidí. Mnozí výletníci zůstali zaklíněni v zatopeném podpalubí, odkud nebylo úniku. Ženy mohly stěží plavat v těžkých suknicích nacucaných vodou. A pak tu byla spousta malých dětí, které ani plavat neuměly. V nastalém chaosu nebylo možné podniknout rychlou akci k jejich záchraně.

Tragické osudy českých rodin

Český rodák Vincenc Dubek instinktivně zachytil mladšího syna a doplaval s ním k záchrannému člunu. Manželku Kateřinu a další dvě děti už nikdy nespatřil. Rodiny Šindelářových a Novotných voda zcela vymazala z povrchu zemského, nezachránil se nikdo z jejich členů. Blízká zbrojnice druhého pluku posloužila jako provizorní márnice. Během pár hodin se v ní nakupily stovky těl.

Po další desetiletí soudy marně hledali viníka, který za tragédii nesl odpovědnost a mohl by být přinucen pozůstalé odškodnit. Událost byla nakonec označena za důsledek nešťastných okolností a potrestán nebyl nikdo. Loď Eastland však už k výletům napříště nesloužila; majitelé ji prodali armádě, která ji využívala až do roku 1947.

Zdoje: www.ctidoma.cz, www.denik.cz, cs.wikipedia.org