Výzkumná podvodní expedice s názvem The Nekton Maldives Mission odstrartovala letos 4. září. Během měsíčního průzkumu se badatelé zaměřili na oblast kolem ostrovů do hloubky jednoho kilometru. S překvapením odhalili nový druh prosperujícího ekosystému, jenž nebyl nikdy předtím popsán.

Začali ho nazývat Zónou pasti. Místem, které by se dalo přirovnat k obrovské podmořské kantýně. Zde se shromažďuje několik různých druhů ryb, aby si pochutnávaly na mikroskopickém nektonu.

Ekosystém - Maledivy

Mikronekton se skládá z drobných, 2 až 20 cm velkých organismů, jež se během 24 hodinových cyklů pohybují mezi hladinou a hloubkou jednoho kilometru. V noci vyplavou co nejvýš a za svítání se ponoří zpět ke dnu. Jedná se o tzv. denní vertikální migraci.

Vědci z Oxfordské univerzity, kteří oblast zkoumali na palubě ponorky Omega Seamaster II. předpokládají, že mikronekton je v prostředí řetězce 26 korálových atolů uvězněn. „Díky němu se nemůže ponořit hlouběji, aby se vyhnul větším predátorům," vysvětluje mořská vědkyně Lucy Woodall. „Je doslova v pasti."

Vyhledávají ho celá hejna tuňáků, velcí bílí žraloci, žraloci tygří, kladivouni i velmi vzácný žralok ostnatý. Vědci prý byli sami překvapeni, jak je tato oblast druhově rozmanitá. „Navíc má všechny znaky nového ekosystému,“ říká profesor Alex Rogers. „Pravděpodobně existuje na jiných vulkanických atolech a ostrovech po celém světě."

Tajemný mikronekton

Autoři objevu doufají, že analýza odebraných vzorků poskytne více informací o mikronektonu, který je důležitou součástí potravy jiných druhů, sám však není dostatečně prozkoumán. Poslední studie naznačují, že tito drobní tvorové jsou extrémně citliví na změny klimatu a oteplování moří.

Zdroj: Youtube

„Závisí na něm život milionů ryb, a tedy i existece ptáků a savců," upozorňuje Alex Rogers. Podle některých odhadů ho tvoří přes 10 miliard metrických tun mikroskopických živočichů. Je tedy 45krát těžší než my všichni lidé.

Zdroj:

www.sciencealert.com, www.national-geographic.pl, www.nektonmission.org