Od farmářky k dozorkyni

Gerda Steinhoff se narodila 29. ledna 1922 v Danzig-Langfuhr (Wrzeszcz, Polsko). Podobně jako ostatní dozorkyně z koncentračních táborů nevynikala výrazným intelektem a vzděláním. V mládí pracovala na farmě poblíž polského města Gdaňsk. Od 17 let pracovala jako kuchařka, v lednu 1944 se provdala a porodila dítě.

Bezohledná sadistická bestie

Téhož roku promptně zareagovala na nacistickou výzvu a připojila se k táborovému štábu ve Stutthofu. Od 1. října 1944 se stala vedoucí bloku tzv. Blockleiterinem v ženské části koncentračního tábora Stutthof SK-III. Brzy získala pověst bezohledné bestie. Její hlavní pracovní náplní bylo vybírat vězně, kteří putovali do plynových komor.

Za svou krutost byla brzy povýšená na vedoucí dozorkyni (SS-Oberaufseherin). Po povýšení na vedoucí dozorkyni tábora byla převelena do pobočného tábora Stutthof – Danzig. Od 1. prosince 1944 působila v dalším pobočném táboře Stutthofu v Bromberg-Ost, který byl ve městě Bydgoszcz nedaleko Gdaňska.

Vyznamenání – zatčení – soud – poprava

V Bromberg-Ost byla 25. ledna 1945 vyznamenána „Železným křížem“ za věrnost a vzorné služby Třetí říši. Patřila mezi velmi kruté a nemilosrdné dozorkyně. Krátce před koncem války z tábora uprchla a vrátila se domů ke svému dítěti.

Dne 15. května 1945 byla polskou vojenskou policií zatčena a postavena před soud. Po celou dobu, kdy byla vyslýchána a souzena nepřestala vtipkovat. Svou tvář bezohledné, arogantní a sarkastické mrchy si zachovala i před soudním tribunálem.

Byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Rozsudek byl vykonán 4. července 1946. Byla veřejně oběšena na kopci Biskupia Gorka poblíž Gdaňsku. Steinhoff a ostatní odsouzení byli postaveni se smyčkou kolem krku na nákladní auta, které jedno po druhém odjíždělo. Gerda Steinhoff měla pouhých 24 let. To byla poslední veřejná poprava, další byly z etických a humanitních důvodů zakázaný.

Zdroje: Fold3 a Amiannoying