Na světě je mnoho záhadných starověkých monumentů, o kterých dodnes netušíme, kdo je postavil a za jakým účelem. Od tajemných menhirů přes pyramidy v mexickém Teotihuacánu až třeba po egyptskou sfingu. Civilizace, které je vytvořily, se vytratily do neznáma, aniž zanechaly vysvětlení, co způsobilo jejich zánik. Na takové volné širé planině neznáma lze uvažovat o rozličných scénářích. Mimo jiné i o tom, že tyto vyspělé kultury zničil atomový výbuch.

Sumerové své bohy popisovali jako šestiprsté obry, kteří k nim sestoupili z nebes a předali jim všechno vědění. Záhadolog Zecharia Sitchin (1920-2010) na tom vystavěl celou teorii o stvoření rodu Homo Sapiens. Někdy před 450 000 lety podle něj dorazili na Zemi obyvatelé planety Nibiru, aby odtud dolovali zlato. Šlo o velmi vyspělou civilizaci, později Sumery označovanou termínem Anunnaki. A protože se jim samotným do práce moc nechtělo, zkřížili vlastní vyspělé geny s geny člověka vzpřímeného. Vznikl tak člověk rozumný, který byl schopen pochopit počty a písmo, ale zároveň sloužil jako dokonalý pracující otrok.

Válka bohů

Lidé vnímali své stvořitele jako bohy, což vedlo k vzniku prvních polyteistických náboženství. Napříč starými kulturami se pak objevují eposy, které líčí hrůzostrašné války mezi nebeskými obry, během nichž z nebe sršel oheň a zabil každého, kdo se ocitl v jeho blízkosti. Například výše zmínění Sumerové oplakávali zkázu města Ur, kterou prý způsobil "ďábelský vítr", ohlášený hromem. Dnes tyto historky považujeme za mýty, nicméně Sitchin se domníval, že se mohly opravdu odehrát. Stačilo, aby ona neznámá vyspělá civilizace vyvinula zbraně hromadného ničení. "Ďábelský vítr" pak mohl být radioaktivním mrakem, který se vznesl nad města po výbuchu atomové bomby.

Nové výzkumy v Indii

Na Sitchinovy myšlenky nedávno navázala skupina výzkumníků, která nachází obdobné popisy v eposech hinduistických. "Indické svaté texty často popisují výjevy, jež připomínají tragédie v Hirošimě a Nagasaki, uvedl indický historik Kisari Mohan Ganguli v dokumentu pro Disclose.tv.

"Žhnoucí sloup kouře a plamen jasný jako deset tisíc sluncí vystoupil v celé své kráse. Byla to neznámá zbraň, železný blesk, obrovský posel smrti, který všechno živé rozmetal na popel. Těla byla spálená k nepoznání. Vlasy a nehty vypadaly, hrnky se rozbily bez zjevné příčiny a ptáci zbělali," zní jeden z úryvků, který má dokázat, že před 12 tisíci lety atomová bomba zabila v Indii půl milionu lidí včetně "bohů".

Odvážná teorie má však mnoho odpůrců. Tvrzení týmu z Disclose.tv si vzal na mušku server Skeptoid.com, který citovanou pasáž v hinduistických textech nenašel. Manipulace překladů starověkých veršů se ostatně v minulosti připisovala už Sitchinovi. Zdá se tedy, že se někdo snaží pro teorii o vyspělých mimozemšťanech najít důkazy za každou cenu, i kdyby si je měl vymyslet. To ovšem samo o sobě není důkazem, že vyspělé kultury nemohly na naší planetě v minulosti existovat - i když třeba nepřicestovaly z vesmíru a nerozbíjely atomické jádro.

Zdroje: www.express.co.uk, cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org