Tvrdí to Zahi Hawass, který je odborníkem na starověký Egypt a v současné době mumii zkoumá.

Archeolog ohlásil objev století: našel mumii královny Nefertiti

Hawass kdysi býval státním ministrem pro záležitosti starožitností. Posledních několik desetiletí se však věnuje vykopávkám starověkých hrobek.

Uznávaný archeolog také přednáší o ženách v Egyptě za vlády faraonů. To vše v rámci výstavy "Dcery Nilu", která shromažďuje 300 předmětů z desítky zemí.

Hawass se svým archeologickým týmem zahájil 9. prosince 2021 průzkum hrobky královny Nefertiti na západním břehu Luxoru.

Nefertiti vládla Egyptu v letech 1370 až 1330 př. n. l., v době nesmírného přepychu. Provdala se za faraona Achnatona a byla matkou Tutanchamona, známého také jako král Tut.

Někteří lidé se domnívají, že královna Nefertiti vládla jako panovnice i po smrti svého manžela. Hawass je jedním z nich.

Čeká se na rozbor DNA

"Máme již DNA z mumií z 18. dynastie, od Achnatona po Amenhotepa II. nebo III. a jsou tu dvě nepojmenované mumie označené KV21a a b. V hrobce KV35 se nachází také mumie desetiletého chlapce. Pokud je toto dítě Tutanchamonovým bratrem a Achnatonovým synem, problém, který představuje Nefertiti, bude vyřešen," řekl.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Jsem si jistý, že odhalím, která ze dvou nejmenovaných mumií by mohla být Nefertiti," dodal Hawass.

Přestože jsou podobná vědecká bádání na intenzivním vzestupu už více než sto let, předpokládá se, že stále existuje ohromující počet neobjevených mumií a pokladů ze starověkého Egypta.

"Našli jsme sotva 30 procent všeho, co je pod zemí. Před několika dny našla mise hrobky uvnitř několika domů v Alexandrii," řekl Hawass. "Moderní Egypt je postaven na starověkém. A právě proto je dědictví, které zůstává skryto, více než obrovské."

Hawass však také upozornil, že hlavní hrozbou pro ochranu egyptského dědictví jsou klimatické změny. "Musí existovat centrum pro kontrolu klimatických změn a cestovního ruchu," řekl.

Podle některých badatelů vládla královna Nefertiti po boku svého manžela. Nejnovější důkazy však naznačují, že král Achnaton vládl sám a že královna Nefertiti mohla nastoupit k moci až po jeho smrti.

Zdroje:

www.thearchaeologist.org

www.jpost.com

time.com