Termín „macaroni" označoval muže, kteří překročili hranice obyčejnosti. Trend odstartovali mladí britští šlechtici vracející se z tzv. evropské Grand Tour, cesty, již někteří podnikli s cílem rozšířit si obzory a prohloubit své kulturní znalosti.

Výsledkem bylo, že se v Anglii objevila nová, podivně vyhlížející móda, vyznačující se upnutým oblečením, objemnými parukami a silnou vášní pro tehdy málo známé italské těstoviny.

Macaroni účesy v Rokoku

V 18. století byl populární umělecký a životní sloh s názvem rokoko. Projevoval se jak v architektuře, tak v uměleckých řemeslech a odívání. Panstvo nosilo bílé paruky, ženy si stahovaly pas šněrovačkami a honosily se širokými sukněmi vyztuženými obručemi. Pánové si oblékali úzké kalhoty, bílé punčochy, saténové kabáty a boty zdobené sponami.

Macaroni móda šla ještě dál. Muži se nebáli experimentovat a předvádět se. „Místo obyčejného hnědého kabátu, v němž jsme ho viděli naposledy, měl na sobě nebesky modrý svrchník ze silného hedvábí, podšitý karmínovým saténem. Lemovaný byl lacinou třpytivou krajkou. Střih byl také podivný. Připomínal sukni. Na hlavě měl napudrovanou paruku se šesti kadeřemi na každé straně a miniaturní klobouček," popisuje William Hickey proměnu svého přítele v roce 1769.

Cílem byla okázalost. Látky měly být co nejbarevnější a nejluxusnější. Šperky co nejtřpytivější. Na nohách se nosily boty známé jako Winklepicker. Ty se pyšnily úzkou špičkou, často zahnutou nahoru. Jako módní doplněk sloužila vycházková hůl a klobouk Nivernois, pojmenovaný po francouzském velvyslanci v Londýně. Mladíci tak dávali najevo, že patří k vyšší společenské vrstvě a jsou bohatí.

Klub macaronů

Do klubu macaronů, kam zcestovalé aristokraty zařadil historik umění a spisovatel Horace Walpole, mohli být přijati jen ti, jenž zároveň vyznávali určitý životní styl. Muži měli podporovat umění a trávit čas na prestižních místech. Večery patřily hazardním hrám a maškarním plesům.

Zdroj: Youtube

Postupem času se ale extravagantní móda rozšířila i do střední třídy. „Stará Anglie je zahlcena macaronovými faráři, tanečními mistry a macarony z ulice Grub," psal v říjnu roku 1772 Universal Magazine. Na paškál si ji vzali také karikaturisté. Macaroni móda tak čím dál tím více vzbuzovala opovržení. Muži, kteří ji stále nosili, byli označování za zženštilé a stali se symbolem „nevhodného buržoazního přemíru".

Zdroj:

www.historytoday.com, www.digilib.k.utb.cz, www.en.wikipedia.org, www.thevintagenews.com